maanantaina, lokakuuta 17, 2011

Javan vuoro!

Tällä viikolla oli Javan vuoro päästä agiliitämään ja tokoilemaan.

Viikko aloitettiin maanantaina ohjatuilla treeneillä Best In Areenalla. Tehtiin aika pitkä rata, johon mahtui pakkovalssi, jaakotus, ennakoivia valsseja (kuulema kaikki valssit ovat oikeastaan nykyään ennakoivia eivätkä paikallaan pyöriviä tavallisia valsseja), sokkari (opettelen käyttämään oikeaa termiä, kun yksi päivä ymmärsin, että persjättö = sokea leikkaus = sokkari), takaaleikkaus ja niistosokkari. Olikohan siinä edes kaikki... Javan kanssa on kiva kokeilla erilaisia ohjaustekniikoita, kun niitä toivon mukaan tarvitaan joskus vielä tositilanteessakin eli kisoissa.

Heti alussa meillä oli ongelma lähtöön jäämisen kanssa. Java-neiti oli sitä mieltä, ettei odottelu kiinnosta vaan ihan hyvin voi nousta ylös ja hiippailla ohjaajan perään. Täytyykin alkaa taas harjoitella lähtöjä Javan kanssa. Seuraavaksi hankaluuksia oli putki-puomi erottelussa ja puomin sijaan Java valitsi putken. Videolla näyttää ihan siltä, että olen myöhässä kiipeä-käskyn kanssa. Kepeillä Java aloitti ekalla kerralla hienosti, mutta lopetti pujottelun liian aikaisin. Yritettiin uudestaan, mutta nyt oli hankaluuksia löytää keppien eka väli. Parin yrityksen jälkeen saatiin kuitenkin onnistunut pujottelu. Keinulla käytin päässä namialustaa, jotta Java oppisi hiljentämään vauhtiaan sinne eikä tekisi lentokeinua.


Muutaman päivän tauon jälkeen oli taas Javan aika päästä aksaamaan ja tällä kertaa Juha Ruokosen agilitykoulutukseen, johon sain paikan TamSKin kouluttajien arvonnassa. Juha oli suunnitellut meitä varten tällaisen radan, joka mentiin kolmessa osassa:


Teemana koulutuksessa oli "Tehtäväkeskeinen koira ja agilityn ohjausjärjestelmät". Ennen kuin oli koirien vuoro kuulimme tarkemmin ohjausjärjestelmistä (mm. Greg Derrett) ja katsoimme miten esimerkiksi valssien olisi hyvä sijoittua. Hyvin mielenkiintoista asiaa. Itse radalla teimme ensin esteet 1-8. Ensimmäisten hyppyjen vasemmalla puolella oli puomi, jota ei siirretty pois ja ei ole vaikea arvata mihin Java putken jälkeen meni... Javan puomille karkaaminen oli niin mahdotonta, että lopulta puomi piti blokata kahdella siivekkeellä ja itse olin ihan putken suulla palkkaamassa koiran. Putken ja A:n kanssa ei ollut samaa ongelmaa, vaan se sujui hyvin. Tein Javan kanssa lentäviä lähtöjä, kun Java ei taaskaan olisi malttanut odottaa lähdössä.

Teimme heti perään esteet 9-17. Putkeen 15 vienti oli aika mielenkiintoinen ja tähän kokeiltiin mm. poispäinkäännöstä, japanilaista ja pakkovalssia. Jälkimmäinen taisi toimia parhaiten, mutta hieman oli ohjaajalla vaikeuksia olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. :) Välistäveto hypyillä 16 ja 17 onnistui hyvin. Tämän pätkän jälkeen Java pääsi hetkeksi tauolle.

Viimeisenä otettiin esteet 18-29, tosin kepit tein Javan kanssa vain kerran. Tällä pätkällä oli tärkeää, ettei oma liike edennyt hyppyjen 20 ja 21 taakse, vaan että pysyin samassa linjassa ko. hyppyjen kanssa. Lisäksi hypyllä 24 ei saanut saatella liian pitkälle ja valssin hypyn 27 jälkeen piti tulla riittävän lähelle hyppyä 28, jotta päästiin suoraan linjaa pitkin viimeiselle esteelle. Lopuksi olisin voinut vielä tehdä koko radan eli 29 estettä, mutta totesin, että Java oli saanut jo riittävästi agilitya. Tehtiin kyllä loppuun vielä muutama putkeen irtoaminen ja takaakierto radan alkuosalla, jossa ongelmana oli ollut puomille karkailu.

Olen koulutettavilleni puhunut, ettei palkata koiraa kädestä, jotta koirat irtoaisivat paremmin eivätkä roikkusi joka esteen jälkeen ohjaajan kädessä ja on huvittavaa, että nyt itselleni huomautettiin samasta asiasta. Tämä on niin tätä: tee niinkuin minä sanon, mutta älä niinkuin minä teen. :) Javan kanssa agility on ollut pitkälti kädestä palkkaamista ja sen kyllä huomasi selvästi silloin, kun Java meni erään toisen ohjaajan kanssa radalla. Nyt siis omat neuvot käyttöön ja kädestä palkkaaminen pois silloin, kun sitä ei tarvita. Lelupalkka toimisi Javalla paremmin kuin hyvin, kun vaan opetan tuomaan lelun takaisin eikä niin, että lelu suussa juostaan päättömästi ympäri hallia.

Tykkäsin tästäkin koulutuksesta paljon ja oli kivaa tehdä Javan kanssa. Oli oikein hyvä, että rata oli jaettu pätkiin ja heti aluksi kouluttaja ohjeisti, että tehdään osissa. Jari Suomalaisen koulutuksessa 29 esteen rata kerralla oli liikaa sekä minulle että Nelelle, mutta silloin emme saaneet mitään ohjeita miten rata olisi tarkoitus mennä (pätkissä, kokonaan, jotenkin muuten?).

Loppuun vielä hieman tokosta. Kohta olisi edessä tämän vuoden viimeinen tokokoe. En ole juurikaan treenannut Javan kanssa (mikä yllätys!), joten sunnuntaina oli pakko ryhdistäytyä. Treenailimme Tallilla seurana tuttu Huugo-koikkeri ja uusi tuttavuus Alma-chihu. Aloitettiin reilun parin minuutin paikkamakuulla ja tämän jälkeen treenikaverit tekivät Javalle luoksepäästävyyden. Tein kaikki alokasluokan yksilöliikkeet ja Java oli ihan huippu koko treenin ajan. Liikkeet Java siis osaa, mutta se mitä pitäisi harjoitella on kokeenomaisuus ja tällaista mahdollisuutta ei taida enää tulla ennen koetta. Ylipäänsä saattaa olla niin, että sunnuntaiset treenit oli yhtä kuin meidän kenraaliharjoitus...

2 kommenttia:

Nuppa kirjoitti...

Haastetta pukkaa: http://paspis.blogspot.com/2011/10/haastetta-pukkaa.html :)

Tanja kirjoitti...

Jee, kivaa! :)