keskiviikkona, elokuuta 04, 2010

Java fysioterapeutilla

Tänään oli Javan polvileikkauksen hintaan kuuluvan fysioterapiakäynnin vuoro. Fysioterapeuttina oli Kati Kallio ja vastaanotto Hakametsän eläinlääkäripalvelun tiloissa. Tämä oli sinänsä huono asia, koska eläinlääkäri ei tällä hetkellä kuulu Javan suosikkipaikkoihin ja niinpä Java viettikin suurimman osan ajasta tuolin alla piilossa. Asiaa ei yhtään auttanut odotustiloista kuuluva koirien vinkuminen, haukkuminen ja muu meteli.

Fyssari kyseli ensin miten meillä on mennyt, kävi sen jälkeen Javan molemmat takajalat läpi (hieroi ja teki ojennus-koukistusliikkeitä) ja selitti tämän jälkeen kuntoutusohjeita. Kuntoutusohjeet oli tarkoitus käydä suoraan Javan kanssa läpi, mutta Java ei innostunut tarjotuista nameista ja pysytteli tuolin alla. Polvet olivat fyssarin mielestä ok (ts. pysyivät paikallaan, vasen puoli pikkuisen jäykempi kuin oikea), Java käveli ja istui hyvin. Ellei myöhemmin ilmene mitään ongelmia, ei kontrollikäynnille leikanneen eläinlääkärin luokse ole tarvetta.

Eläinlääkärien antamiin ohjeisiin verrattuna fyssarin ohjeet olivat paljon tiukemmat. Tärkeää on aloittaa kuntoutus maltillisesti eikä kiirehtiä erinäisten asioiden kuten sohvalle hyppäämisen kanssa. Viimeksi ell sanoi, että tikkien poiston jälkeen voisi odottaa vielä pari viikkoa ennen sohvalle päästämistä, mutta fyssari oli sitä mieltä, että vasta 6-8 viikkoa leikkauksesta. Myös uinti tulisi kuvioihin vasta 5-6 viikkoa leikkauksesta, sitä ennen aloitus 5-10 minuutin vesikävelyllä, jota vähitellen pidennettäisiin. Lisäksi saimme ohjeita mm. painonsiirto- ja tasapainoharjoituksiin sekä erilaisiin kävelyharjoitteisiin. Osan voi aloittaa nyt heti, osan myöhemmin ja suositeltavaa olisi käydä uudestaan fysioterapeutilla syksyn tai talven aikana.

Päivän paras uutinen oli se, että fyssarin mielestä voisimme vielä jatkaa agilitya! Sanoi tietävänsä isojakin koiria, jotka yhä tavoitteellisesti agilitaavat, vaikka ovat käyneet polvileikkauksessa. Mutta agility on ajankohtaista vasta ensi keväänä/kesänä, sillä vähintään puoli vuotta on syytä pitää taukoa, mieluiten enemmän. Ja tässä välissä Java pitäisi kuntouttaa niin, että agilityn jatkaminen ylipäänsä on järkevää ja turvallista.

Ei kommentteja: