keskiviikkona, elokuuta 07, 2013

Huonoja uutisia Linalle

Viime keskiviikkona vein Linan vakiopaikkaamme Hakametsän eläinlääkäripalveluun, johon olin varannut ajan Linan epämääräisten oireiden vuoksi. Olin jo jonkin aikaa miettinyt Linan viemistä eläinlääkäriin, kun tuntui, ettei kaikki ole kunnossa. Paljon tuli kuitenkin laitettua helteiden sekä tulevan juoksun piikkiin ja vasta kun Lina alkoi köhiä, päätin varata ajan. Vielä ajomatkalla Hakametsään mietin, että olenkohan vain vainoharhainen... Toisaalta olin samalla päättänyt, että Lina tutkitaan niin hyvin, ettei mitään epäilyksen aihetta enää jäisi.

Hakametsässä selitin Linan oireet: köhiminen innostuessa, raskas hengitys lenkillä + erikoinen hengitystapa nukkuessa (verrattuna Javaan ja Neleen) ja ruokahaluttomuus (tämän epäilin olevan tulevan juoksun syytä). Eläinlääkäri kuunteli Linan sydäntä ja hengitystä, mutta ei huomannut niissä mitään poikkeavaa. Tämän jälkeen otettiin verikoe ja Lina pääsi keuhkojen röntgenkuvaukseen.


Röntgenkuvat katsottuaan eläinlääkäri lausui sanat, joita ei haluaisi kuulla: "minulla on valitettavasti huonoja uutisia". Kuulin nämä sanat jo kolmannen kerran, kahdesti ne on lausuttu Javan kohdalla ja nyt ensimmäistä kertaa Linan kohdalla. Röntgenkuvista eläinlääkäri näytti miten Linalla oli rintaontelossa runsaasti nestettä, joka mm. peitti sydämen niin, että sitä oli vaikea hahmottaa kuvasta. Tämä neste painoi keuhkoja, josta johtui yskä ja hengitysvaikeudet. Veriarvot ja tulehdusarvot olivat kaikki kunnossa. Syytä nesteen kertymiseen ei vielä löytynyt, mutta vaihtoehdoiksi eläinlääkäri mainitsi perinnöllisen vian, kasvaimen tai piilevän sydänvian.

Lina sai nesteenpoistolääkityksen korkealla annostuksella ja antibioottikuurin. Lisäksi pitäisi ottaa rauhallisesti ja levätä, tehdä vain pieniä lenkkejä. Ensimmäinen tavoite olisi saada neste pois, jotta tutkiminen onnistuisi paremmin. Kontrolliaika saatiin tiistaiksi ja jos nesteen määrä olisi vähentynyt ja Lina pirteä, voitaisiin Linalle varata aika ultraan. Muussa tapauksessa minun pitäisi miettiä Linan viemistä Yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Tiistaina Linalta kuunneltiin ensimmäisenä sydän, josta ei taaskaan kuulunut mitään poikkeavaa. Sen jälkeen suunnattiin suoraan keuhkoröntgeniin. Nyt neste oli eläinlääkärin mukaan selvästi vähentynyt, mutta ei kuitenkaan täysin vielä poissa. Uutena vaihtoehtona mukaan tuli palleatyrä, tosin röntgenkuvassa pallean linja näytti ehjältä. Koska tilanne oli mennyt parempaan suuntaan, Linalle varattiin ensi maanantaiksi aika ultraan, jonka tekee Hakametsän sydänspesialisti. Siihen asti mennään samalla annostuksella antibioottia ja nesteenpoistolääkettä ja vältetään pitkiä lenkkejä.


Olen sattumalta viime aikoina miettinyt koirien vakuutuksien mielekkyyttä, mutta nyt ainakin Linan vakuutus osoittautui tarpeelliseksi ja Tapiola korvasikin kiltisti osuutensa molemmista eläinlääkärikäynneistä. Toisaalta olen tyytyväinen, että Linan omituisille oireille löytyi selitys, mutta toisaalta myös pelottaa mitä tässä kaikessa on taustalla.

Ei kommentteja: