sunnuntai, toukokuuta 15, 2011

Luennolla

Tiistaina yhdistyksemme järjesti luennon naksutinkoulutuksen perusteista ja luennoitsijana oli Tommy Wirén. Naksutinkoulutukseen on jo tullut tutustuttua sekä kirjallisuuden että Javan ongelmakoirakoulutuksen (jossa tapasin Tommyn vaimon Jaanan) kautta. Mutta luento oli silti hyvin mielenkiintoinen, palautti muistiin naksutinkoulutuksen perusteet ja toisaalta toi ihan uusiakin ajatuksia.

Yksi tärkeä asia, jota luennolla painotettiin, oli perusteiden tärkeys. On oikeastaan kummallista miten vähän tähän asiaan kiinnitetään huomiota, koska vasta perusteiden hallinta mahdollistaa erikoistumisen. Mutta ainakin omalla kohdallani olen huomannut, että herkästi sitä kiirehtii eteenpäin, kun haluaa enemmän ja näyttävämpää. Tämä johtaa siihen, että asiat tehdään sinnepäin, mutta täysin ei voi luottaa, että koira todella osaa tai ymmärtää mitä siltä halutaan.

Toinen tärkeä huomio itselle oli, että saalisleikki on palkkiona hankala, varsinkin jos sitä käytetään pennun kanssa. Syynä tähän on se, että saalisleikki lähtee pahimmassa tapauksessa käsistä, koska kyseessä on koiralle luontaisesti vahva käytös. Javan kohdalla saalisviettiä tuli valitettavasti turhaan vahvistettua pentuna ja loppu onkin historiaa: vietti kohdistuu omalta kannaltani väärään kohteeseen eli lintuihin (Javan kannalta todennäköisesti hyvinkin tavoiteltava asia). Mutta tässäkin koiran yksilölliset ominaisuudet ja valmiudet merkitsevät paljon.

Tommy esitti myös mielenkiintoisen listan siitä miten koulutuksen tulisi edetä:

- tavoite
- osatavoitteet (kriteerit)
- aikaansaaminen
- alkuyleistys
- vihje (käsky)
- ärsykekontrolli (toiminnan testaus)
- yleistäminen
- siedättäminen (häiriöt)
- määrä, kesto ja etäisyys

Aiemmin lukemastani koulutuskirjallisuudesta poiketen määrä, kesto ja etäisyys ovat listan viimeisenä eli niitä harjoitellaan vasta, kun haluttu käytös on harjoiteltu toimivaksi mm. erilaisissa ympäristöissä ja häiriössä. Kun käytös toimii näissä, on määrän, keston ja etäisyyden opettaminen helppoa.

Lopuksi vielä asia, joka jäi ehkä parhaiten itselleni mieleen. Kyseessä oli kontrollikäytös ylireagointiin. Omat koirat harrastavat enemmän tai vähemmän ylireagointia erinäisiin asioihin. Kontrollikäytös on käytös, joka on opettu niin hyvin, että koiran on helppo totella vaikeassakin tilanteessa. Esimerkkinä voisi ajatella vaikka vieraan koirakon ohitusta, jolloin ennen kuin tilanne lähtee käsistä annetaan koiralle helppo käsky suoritettavaksi. Eli toisin sanoen koira on käskyn alla, mutta kontrollikäytös on paljon nätimpi ilmaisu asialle. :)

Ei kommentteja: