keskiviikkona, helmikuuta 15, 2012

Hyppytekniikkaa

Kuukausi sitten eli 14.-15.1. Tampereen Pikkukoirat järjesti Ulla Kaukosen hyppytekniikkakoulutuksen, johon osallistuin Nelen kanssa. Enemmän koulutuksesta olisi ollut hyötyä Linalle, mutta valitettavasti alaikäraja oli 10 kk ja Linalla ikää vasta 8 kk. Koulutus oli kaksipäiväinen ja molempina päivinä olin noin 10 tuntia Meirän Hallilla, joka onneksi on lämmitetty halli. Lauantaina Java ja Lina olivat koko päivän Hervannassa, mutta sunnuntaina myös Lina pääsi mukaani, kun kävimme kesken hyppykoulutuksen pyörähtämässä SDP:llä pentuagilityssa. Java sai viettää sunnuntainkin Hervannassa, kun hallilla olisi joutunut pääasiassa vain odottelemaan häkissä.

Päällimmäinen tunne koulutuksen jälkeen oli, että tieto lisää tuskaa. Oikeastaan hyppääminen on asia, johon on kiinnittänyt vähiten huomiota omien koirien kohdalla. Toisaalta Java ja Nele hyppäävät mielestäni molemmat ihan hyvin: eivät pudota rimoja eikä kukaan ole koskaan kommentoinut koirieni hyppäämistä. Hyvä hyppytekniikka ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja onkin todella hyvä, että voin heti opettaa Linalle hyppäämistä, jotta vältytään mahdollisilta ongelmilta myöhemmin.

Tämä postaus olisi pitänyt kirjoittaa jo kuukausi sitten, mutta jotenkin aloittaminen on vain siirtynyt ja siirtynyt. Videotkin sain käsiteltyä vasta viime viikolla. Jotta saisin tämän mahdollisimman pian julkaistua, listaan koulutuksen päiväkohtaiset huomiot nopeasti ranskalaisilla viivoilla.

Lauantai

Hyppytekniikkaharjoittelun hyödyt:

- Itsenäinen koira, jolle ohjaaja ei ole häiriö vaan informaation lähde
- Koira pysyy terveempänä ja saa aktiivisia vuosia lisää
- Motivoi hyppäämiseen ja nopeutta voi tulla lisää

- Hyppääminen on koiralle vaikea taito (noin 10 % lahjakkuutta, 80 % työtä)
- Harjoituksia toistettava paljon, jotta oikea hyppytapa muodostuu rutiiniksi
- Agilitykoira hyppää uransa aikana noin 42 000 hyppyä, joten oikealla tekniikalla suuri merkitys
- Palkka hyppyjen jälkeen maasta (riittävän kaukana hypystä)
- Lähdössä koira katsoo estettä, ei ohjaajaa

Hypyn vaiheet:

1. Reitin ja laukan valinta esteelle
2. Etäisyyden arviointi
3. Ponnistuspaikan löytäminen
4. Painonsiirto takajaloille
5. Ponnistuskulma
6. Korkeus ja ilmalento
7. Tasapainotus esteen jälkeen

Syitä ongelmiin:

- Koiraa ei ole opetettu hyppäämään tai on opetettu väärin
- Kipu tai jumit
- Liian kova vauhti tai korkea vire
- Alustan vaikutus (hankala tai epämieluisa)
- Keskittymisvaikeudet
- Rohkeuden tai motivaation puute
- Syvätuen puute

Lauantain hyppyharjoittelu:

- Set point



Nele hyppäsi alussa harjoitteen hieman etupainotteisesti pää ylhäällä eikä hyppääminen sujunut niin rennosti kuin voisi. Nelen hyppytekniikka kuitenkin parani koko ajan ja lopulta hyppääminen näytti kouluttajan mielestä hyvältä. Agilityharjoittelussa koiran vire on erittäin tärkeässä osassa ja jos vire ei kestä, koira helposti väsyy ja passivoituu eikä harjoittelu enää onnistu. Nelellä vire laskee helposti ja kouluttajan mukaan tällaisen koiran kohdalla tulisikin mahdollisimman paljon vahvistaa sitä, että koira tykkää esteistä eli toisin sanoen palkita koiraa usein niiden suorittamisesta.

- Perussarja



Nele aloitti perussarjan melko hyvin, mutta kolisteli alussa rimoja ja hyppäsi liian läheltä sarjan neljättä estettä (rima ei kuitenkaan pudonnut). Neljänteen hyppyyn laitettiin ylimääräinen rima, mutta tämä aiheutti sen, että Nele yritti hypätä sarjan kolmannen ja neljännen esteen yhdellä hypyllä. Palkka siirrettiin viimeisen hypyn kohdalle, jotta Nele löytäisi oikeat ponnistuspaikat hypyille. Parin helpotetun toiston jälkeen palkka siirrettiin jälleen perussarjan loppuun ja nyt Nele onnistui sovittamaan ponnistuspaikat oikein keskelle hyppyjä.

Sunnuntai

Agilitykoiran lihashuolto:

- Kunnollinen alkulämmittely ennen treenejä tai kisastarttia: 20-30 min
- Koira pysyy lämpimänä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen koiraa pitää taas liikuttaa, etteivät lihakset jäähdy
- Lämmittely kotona ainoastaan silloin, jos matka hallille kestää max 10 min ja koiraa kävelytetään heti perillä
- Pitkä jäähdyttely viimeisen suorituksen päätyttyä: 30 min
- Vähintään kolmen tunnin päästä loppujäähdyttelystä tehdään noin 30 min palauttava lenkki ravaten
- Jos koira liikkuu pääasiassa hihnassa, sen tulisi liikkua päivittäin vähintään 2 h
- Liikkuminen monipuolisesti erilaisissa maastoissa, myös uiminen on hyvää liikuntaa
- Syvätuen ylläpito (jumppaharjoitteet)
- Myös lepopäivät tärkeitä (kevyttä palauttavaa liikuntaa 30-45 min)

Pennut:

- Rimat aikaisintaan 10-12 kk iässä, aiemmin hyppyharjoittelu ehdottomasti speedpumpeilla (maassa oleviin rimoihin pentu voi kompastua ja loukata itsensä pahasti)
- Harjoituksia tehdään vain kerran viikossa ja maksimissaan toistoja voi olla 3-5
- Korkeusharjoittelu varovasti kehityksen mukaan noin 15-18 kk
- Pujottelu vasta 12 kk jälkeen

- Kun koira saa kasvaa rauhassa, voidaan saada sille lisää terveitä ikävuosia verrattuna tilanteeseen, jossa harjoittelu on aloitettu liian pian ja liian kuormittavana kehittyvälle koiralle!

Sunnuntain hyppyharjoittelu:

- Askeleen pidennys



Nelellä askeleen pidennys-harjoitus sujui hyvin, joten sitä ei otettu kuin pari toistoa.

- Alastulo + etäisyys, alastulo



Alastulo + etäisyys-harjoitteessa Nele ensimmäisellä yrityksellä kolisteli rimoja, mutta tämä saattoi johtua siitä, että Nele otti varaslähdön ja eteni sen takia hieman epävarmasti. Toistojen myötä Nelen suoritus selvästi parani loppua kohden ja pelkässä alastuloharjoituksessa Nelen hyppytekniikka oli heti alussa paljon parempi kuin alastulo + etäisyys-harjoitteessa.

- Liikkuva hyppy



Liikkuvassa hypyssä ei Nelen kohdalla nostettu riman korkeutta, vaan viimeistä estettä siirrettiin ensimmäisten toistojen aikana kahden jalan verran eteenpäin ja tämän jälkeen saman verran taaksepäin. Nele arvioi etäisyydet hypyille hyvin ja otti ennen viimeistä hyppyä laukka-askeleen eikä yrittänyt hypätä sitä liian kaukaa.

**

Ullan loppukommentit Nelestä:

Kaiken kaikkiaan Nelellä ei ollut hyppäämisessä mitään erityisiä ongelmia, joten harjoitteiden suhteen ei ole rajoitteita. Hyviä harjoituksia olisivat erityisesti perussarja, set point ja liikkuvassa hypyssä korkeuden arviointi. Riman korkeuden noustessa tulisi seurata Nelen pään asentoa, koska Nelellä oli selvästi taipumus hypätä pää liian ylhäällä. Palkan tulisi hyppyjen jälkeen tulla aina maasta ja tarvittaessa siirtää palkka ennen harjoitteen viimeistä hyppyä.

Näillä näkymin tälle hyppytekniikkakoulutukselle tulisi jatkoa syksyllä, katsotaan osallistunko silloin Nelen kanssa jatkokurssille vai vaihdanko koiraa ja menen Linan kanssa.

Ei kommentteja: