perjantaina, helmikuuta 25, 2011

Javan lintuongelma käsittelyyn

Yksi tämän vuoden tavoitteista oli viedä Java ongelmakoirakouluttajalle lintuongelmasta. Eilen sain viimein aikaiseksi soittaa Trainer's Choiceen ja saatiin koulutusaika kahden viikon päähän. Ensimmäinen kerta on pituudeltaan noin kolme tuntia ja varmistin vielä, että jos kylmiä pakkasia on yhä tiedossa niin ei kai meidän tarvitse olla ulkona. Ei onneksi, vaan yritykseltä löytyy myös koulutustila. Kouluttajaksi tulee Jaana Rajamäki ja hän kertoili jo puhelun aikana paljon koulutuksesta. Sanoi myös, että koska Java on kohta viisivuotias ja takana runsaasti oppimishistoriaa niin liikoja ei kannata toivoa. Välttämättä 100% luotettavuutta ei voi täysin saada.

Erittäin todennäköisesti tämä on viimeinen yritykseni tehdä Javan lintuongelmalle jotakin. Katsotaan mihin tämä meidät vie ja mitä saadaan aikaiseksi. Saimme jo ensimmäisen tehtävänkin: pitää valita yksi reaktio ja tehdä se kannattavaksi. Esimerkkinä oli luoksetuleminen hihnalenkillä, jonka luultavasti myös valitsen. Kun Java lähtee ohitseni, minun pitäisi pysähtyä ja kun Java katsoo minuun, pitäisi ottaa pari nopeaa askelta poispäin. Ja palkata Java heti, kun tulee luokse. Puhetta oli kokonaisvaltaisesta ajattelun muutoksesta lenkkien suhteen. Lenkki ei olisikaan enää kävely paikasta A paikkaan B, vaan aktiivinen koulutustilaisuus.

On totta, että vaikka kannankin joka lenkillä nameja mukana, on ajatukset yleensä muualla kuin koirissa. Koirissa ne ovat sen hetken, kun vastaantulee toinen koirakko ja joutuu miettimään mihin sillä kertaa väistäisi vai joutuuko kuuntelemaan rähinää. Harvemmin otan näitäkään tilanteita koulutuksen kannalta, vaikka olen täälläkin monta kertaa sanonut, että ohitusongelma pitäisi saada haltuun. Jep, paljon puhetta, mutta vähän tekoja - se on huomattu monesti.

Mukavaa on, että Trainer's Choicessa käytetään naksutinkoulutuksen periaatteita. Eli en varsinaisesti houkuttele Javaa tulemaan luokseni, vaan annan sen itse valita käytöksen. Javan ja Nelenkin kohdalla olen pitkään tehnyt sitä virhettä, etten ole antanut niiden itse oppia ja ymmärtää, vaan olen houkutellut ja tehnyt koirien puolesta. Tällainen ei juurikaan edistä saati vahvista koiran omaa oppimista. Olen vielä ihan aloittelija mitä tulee naksutinkoulutukseen, mutta oikeaan suuntaan ollaan toivon mukaan menossa.

Ei kommentteja: