perjantaina, helmikuuta 06, 2015

Haimatulehdus

Torstaina oli vihdoin Javan hammaslääkärin vuoro. Hammasongelmien lisäksi selvitin eläinlääkärille kauttaaltaan Javan viimeaikaisen voinnin: liikkumishaluttomuus, takatassujen pureskelu, vetäytyminen omiin oloihin, ärähtely muille koirille (erityisesti Tildalle) ja noin puolitoista viikkoa kestänyt ripuli, joka ei yrityksistäni huolimatta tuntunut parantuvan, vaan paremman vaiheen jälkeen uusiutui herkästi. Halusin, että nyt tutkitaan mikä Javaa oikein vaivaa ja onko kyseessä eläinlääkärissä hoidettava kipu vai esimerkiksi jumiutuminen, joka hoidettaisiin koirahierojalla.

Eläinlääkäri kävi Javan tarkasti läpi ja totesi, ettei Java oikeastaan arista mitään paikkaa. Sekä sydän- että hengitysäänet olivat normaalit. Pitkittynyt ripuli sai eläinlääkärin epäilemään ongelmia haimassa ja sovittiin, että Javalle tehtäisiin haljenneen hampaan poiston ja luustokuvauksen lisäksi haimatulehdustesti. Jätin esirauhoitetun Javan Hakametsän eläinlääkärien ja hoitajien hellään hoivaan ja lähdin kotiin palatakseni kolmen tunnin päästä takaisin. Hoitaja oli jo etukäteen puhelimessa varoittanut tulevasta ja paikan päällä eteeni tuotiin viiden paperin pituinen diagnoosi/kotihoito-ohje sekä pussillinen lääkkeitä:

"CPL-haimatulehdustesti oli positiivinen."

"Hammastarkastuksessa Javalla todettiin useita poistoa vaativia hampaita. Javalta poistettiin hampaat nrot 306, 308, 309. Hampaat poistettiin hampaan kiinnityskudoskadon eli parodontiitin takia tai kruununmurtuman vuoksi. -- Tulevaisuudessa tulisi poistaa n. 12 kk kuluttua seuraavan hammaskiven poistossa väliposkihampaita (hampaat nrot 408 juuret [kruunu poissa], 105, 106, 107, 206, 207), joissa alkavia parodontiittimuutoksia, poistot eivät ole kiireellisiä."

"Javan vatsaontelo tutkittiin ultraäänellä. Pernakudos normaali, maksakudos tasakoosteinen, sappirakko normaali. Mahalaukun limakalvo erittäin voimakkaasti paksuuntunut, kauttaaltaan 2-3 cm paksuinen. Haiman alueella korostunut tiiviys viitaten haimatulehdukseen."

"Javalta röntgenkuvattiin selkä, polvet ja lonkat. Selkäranka normaali. Polvissa ja lonkissa ei mainittavaa nivelrikkomuutosta. -- Mahalaukku kookas, etenkin mahanportin alueelta laajempi röntgenkuvassa."

"Mahakivut voivat olla kovia ja aiheuttaa liikkumishaluttomuutta. Mahalaukun paksuuntuminen voi johtua limakalvon liikakasvusta (hypertrofia), reaktiivisesta muutoksesta tulehdukseen (krooninen gastriitti) tai kasvainsairaudesta. -- Haimatulehduksen voi laukaista lääkeaineet (mm. kortisoni), rasvainen ruoka, immunologiset tekijät, olla seurausta muusta infektiosta (suolisto) tai olla kasvainperäistä."

Positiivista on, että Javalla ei ole nivelrikkoa, spondyloosia tai mitään muutakaan luusto-ongelmaa. Haimatulehdusta en olisi osannut odottaa, vaan epäilin aluksi ripulin alkaneen siitä, että annoin Javalle vahingossa liikaa ruokaa. Kun ripuli palasi uudelleen, epäilin vain siirtyneeni takaisin nappuloihin liian aikaisin. Tämän jälkeen olin paljon tarkempi ja aloin palautella nappuloita hyvin vähitellen, mutta viimeksi maanantaiaamuna Java oli taas ripulilla. Tässä vaiheessa alkoi jo ihmetyttää miksi tila ei mene ohi, vaikka olen toiminut juuri kuin kaikissa ohjeissa neuvotaan. Ruokahalu Javalla pysyi kuitenkin hyvänä, mutta muuten koira oli selvästi väsynyt. Hakametsässä vaaka näyttikin Javalle enää 4,1 kg, kun kolme viikkoa aiemmin se oli ollut 4,7 kg. Toki Java joutui nukutuksen takia paastoamaan, mutta silti pudotus on näin pienellä koiralla todella iso.

Lääkepussista Javalle löytyi kolme erilaista lääkettä ja kasa reseptejä. Yhden reseptilääkkeen hain illalla apteekista, loput olivat "tarvittaessa"-reseptejä. Tällä hetkellä Java saa Rimadyl-tulehduskipulääkettä, Synolux-antibioottia, Antepsin-mahansuojalääkettä ja Pepcid-mahahaponeritystä vähentävää lääkettä. Ja tietenkin myös entiset lääkkeet eli kortisoni ja painetipat. Rimadyl kestää vielä kolme päivää, sen jälkeen voin hakea Javalle Litalgin-kipulääkkeen mahakipuun. Yksi resepteistä oli meille jo tuttuun Tramaliin, opioidikipulääkkeeseen, jonka käyttöä yritän kuitenkin viimeiseen asti välttää. Annoin sitä Javalle polvileikkauksen jälkeen ja tuntui, että koko koira oli täysin sekaisin. Vasta kun lopetin Tramalin, alkoi Java voida paremmin ja saatiin jotain tolkkua muutenkin vaikeaan tilanteeseen. Tällä hetkellä vaikuttaisi onneksi siltä, että Rimadyl riittää ja päivä päivältä tilanne kivun suhteen toivottavasti vain helpottuu.


Lääkityksen lisäksi koko Javan ruokavalio pitää muuttaa vähärasvaiseksi. Hampaiden poiston takia ruoan tulee olla pehmeää parin viikon ajan. Ostin Javalle Hakametsästä Royal Caninin Gastro-Intestinal Low Fat-ruokaa, samaa jota Linakin söi. Tästä eteenpäin Java ei enää syö kovia luita (todennäköisesti ne kaikki ovat liian rasvaisiakin) ja kaikki kovat muovilelut otin pois. Javan hammastilanne on nyt niin huono, että täytyy yrittää varjella niitä vähäisiä hampaita. Myös liikunnan suhteen pitää ottaa rauhallisesti ja käydä vain lyhyillä remmilenkeillä. Tänään Java itsekään ei erityisesti halunnut liikkua ulkona, mutta suostui onneksi sen verran kävelemään, että kävi 24 tunnin pidättelyn jälkeen pissalla.

Sain myös käskyn madottaa kaikki koirat kahden viikon päästä normaalia pidemmällä Axilur-kuurilla, jotta voidaan sulkea pois Giardia-alkueläimen mahdollisuus mahalaukun paksuuntumisen taustalla.

Ienkontrolliin menen Javan kanssa kahden viikon kuluttua ja kuukauden päästä pitäisi kontrolloida haimatulehdusarvo. Samalla Javalle tehdään varjoainekuvaus mahalaukun tilanteen selvittämiseksi.

"Reaktiivinen tulehduksesta johtuva paksuuntuminen mahalaukun seinämässä tulisi kuukaudessa lääkityksin lieventyä, kasvainsyystä limakalvohypertrofiatapauksessa lääkityksin ei muutosta ja tehdään sitten tarvittaessa mahalaukun tähystys. Mahalaukun seinämä oli kauttaaltaan yhtä paksu, paikallista usein enempi kasvainmaiseen viittaavaa massamuutosta ei todettu."

2 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Ja taas haimatulehdus koiralla! Taitaa olla oikea vitsaus, päätellen monista blogikoirista. Voi ressukkaa! Koira kun ei osaa itse kertoa vaivoistaan, vetäytyy ja kärsii. Hyvä, että tuli tutkittua kunnolla. Kurjaa on myös, että joutuu luopumaan noinkin monista hampaistaan. Meidän chihulla on varmaan joskus sama edessä.

Laitan sinulle pari linkkiä, vertaistukena haimatulehduksesta:
http://maltanallet.blogspot.de/search/label/Haimatulehdus
http://villakoiranviemaa.blogspot.de/2014/01/sairaspostaukset-jatkuu-taas.html
Paranemisia Javalle!

Tanja kirjoitti...

Kiitos linkeistä! Tuohon ensimmäiseen törmäsin, kun googlettelin haimatulehdusta, mutta toinen on uusi tuttavuus. Täytyykin lueskella heidän kuulumisiaan tämän sairauden tiimoilta.

Itse pohdiskelin tuossa sitä kuinka paljon mahtaa tämä nykyajan rasvainen herkkutarjonta vaikuttaa koiriin, varsinkin tällaisiin vanhuksiin kuin Java. On tullut syötettyä siankorvia, rasvaisia luita, ties mitä namia. Onhan ne pikkukoiralle melkoisia rasvapommeja. :/

Onneksi Java voi nyt paremmin. :) Haluaisi kovasti leikkiä leluilla, jotka valitettavasti jouduin takavarikoimaan.