perjantaina, toukokuuta 23, 2014

Kesä yllätti

Kesä tuli vauhdilla ja sen mukana kiire. Kiire töissä, kiire kotona. Tänään lähes koko vapaapäivä tuli puuhasteltua takapihalla ja ajattelin tänäkin kesänä piinata kaikkia ei-puutarhaihmisiä julkaisemalla juttuja omasta pihasta.

Tämän kesän pihatyöt alkoivat tiistaina, kun kaivoin ylös viime vuonna istutetut mansikat, yrtit ja raparperin. Viime kesän lopulla totesin, että koko kukkapenkki on niin täynnä syreenien ja rikkaruohojen juuria, että jotain on pakko tehdä. Vaihdoin koko kasvualustan kukkapenkin kapeampaan osaan, kun taloyhtiö oli sopivasti tilannut isot multasäkit asukkaiden käytettäväksi. Pohjalle laitoin katekankaan estämään juurien kasvua, katsotaan miten tämä ratkaisu toimii. Tänään loput kukkapenkistä sai lisää uutta multaa ja korjasin samalla reunanauhan, joka oli talven aikana paikoin noussut liian ylös.


Kukkapenkin uusittu osuus: vasemmalla ensin mansikat ('Toscana'), sitten sitruunamelissa, minttu, lipstikka, ruohosipuli ja viimeisenä raparperi. Viime vuonna tässä paikassa kasvoivat myös paprikat ja chilit, mutta nyt ajattelin laittaa ne ja yksivuotiset yrtit istutuslaatikkoon.


Toinen puoli kukkapenkistä sai uutta multaa: sipulikukkien lisäksi kasvamassa ainakin akileijaa, syysleimua, ketoneilikkaa, kurjenpolvi, isotöyhtöangervo, purppurakeijunkukka ja tarhavarjohiippaa. Näistä kaksi jälkimmäistä on siirretty pois köynnöspenkistä, sillä ne jäivät täysin villiviinin alle. Kovin on sekalaista seurakuntaa ja katsotaan miten tila riittää kaikille kukille.Köynnöspenkistä lähti pois kaksi yllämainittua perennaa ja siirsin muutaman komeamaksaruohon pois penkin keskeltä oikeaan reunaan. Loput maksaruohot, särkynytsydän ja punatähkät jäivät paikoilleen. Helmililjojen luo kylvin sinisievikkiä, mutta viime vuoden perusteella odotukset idätysten suhteen eivät ole kovin korkealla. Oikeastaan jopa vähän ärsyttää, että ostin taas lisää siemeniä, kun helpompaa olisi ollut ostaa valmiit taimet. Nyt töissä olen päässyt jälleen kerran toteamaan miten paljon parempia taimia kasvaa kasvihuoneessa verrattuna kotiin, jossa ainakin itselläni olosuhteet taimikasvatukseen ovat huonot.

Ei kommentteja: