torstaina, toukokuuta 09, 2013

Terassi ja köynnökset

Vaihteeksi pihajuttujen pariin. Ulkona on tullut vietettyä paljon aikaa ja terassi sekä köynnöspenkki ovat saaneet uuden ilmeen. Koirat ovat olleet vaihtelevasti mukana puutarhatöissä ja välillä osanneet jopa rauhoittua pihalle tarkkailemaan maailmaa (ohikulkijoille haukkumisen ja pihan terrorisoinnin sijaan).

Terassin kunnostaminen aloitettiin ennen vappua. Aluksi nostettiin kaikki puulaatat pois, jonka jälkeen maa niiden alla tasoitettiin. Hajonneet laatat korjattiin ja lopulta kaikki asennettiin paikoilleen hieman erilailla kuin aiemmin. Myöhemmin olisi tarkoitus vielä öljytä laatat ja laittaa niiden alle maisemointikangas, jotta rikkaruohot eivät tulisi laattojen läpi terassille.

Puulaatoituksen alta paljastui rikkaruohoja ja muurahaisia

Osa laatoista oli kokonaisia, osasta irtosi lauta tai pari ja osa hajosi kokonaan

Tasoittelua (ennen tätä leikkasin ensimmäisessä kuvassa vasemmalla näkyvän villiviinin alas)

Kunnostettu terassi - huomatkaa uudet, hienot ulkokalusteet :)

Terassin jälkeen päätin työstää kuntoon köynnöspenkin. Olin jo aiemmin leikannut alas huonosti kasvavan villiviinin, joka häiritsi pahasti terassin kunnostamista. Villiviinin lisäksi köynnöspenkissä kasvoi sipulikukkia (tulppaaneja, krookuksia ja idänsinililjoja) ja siirsin siihen syreeniaidassa kasvavan kärhön, joka roikkui naapurin puolelle. Ehdottomasti eniten köynnöspenkissä taisi kuitenkin kasvaa heinää, joka kertoo, ettei pihaa ole juurikaan hoidettu viime vuonna.

Keskellä pihaa alasleikattu villiviini

Tästä tilanteesta lähdettiin

Suurin osa heinistä (toivottavasti!) kitketty pois ja tehty alustava rajaus nurmikkoon

Eilisen vapaapäivän lopputulos

Rajasin köynnöspenkin mustalla reunanauhalla, jonka esteettisyydestä en ole ollenkaan vakuuttunut. Mutta määräänsä enempää ei viitsi sijoittaa rahaa ja toivottavasti kasvit myöhemmin piilottavat nauhan. Lisäsin penkkiin multaa ja lannoitetta sekä istutin sinne etupihan perennat (purppurakeijunkukka, maksaruohoja ja yksi tuntematon), pari kaupasta ostettua perennaa (punatähkä ja kivikkosuopayrtti) ja kotona nurkissa pyörineet sipulikukat (narsissit, hyasintin, helmililjat ja opettajalta aikanaan lahjaksi saadun tuntemattoman kasvin sipulin). Nähtäväksi jää miten tässä kaikessa käy tulevan kesän aikana: viihtyvätkö kasvit vai onko paikka niille huono, onko kasveja liikaa, miten käy siirretylle kärhölle ja alasleikatuille viineille. Onneksi uusia kasveja saa puutarhamyymälöistä lisää. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Mitä Javan polville kuuluu ja onko kuinka kauan aikaa kun ne on leikattu? Omaltani leikattiin toinen polvi syyskuussa ja toinen helmikuussa, ja nyt tuntuu tuo ensin leikattu pienesti napsuvan koukisteltaessa. Leikannut lääkäri meinasi, että polvilumpio voi vähän koittaa liikkua urassa, mutta ei menisi kokonaan pois. Onko Javalla ollut tällaista?

Tanja kirjoitti...

Moikka! Java on leikattu heinäkuussa 2010 ja voi oikein hyvin. Olen oman mielenrauhani vuoksi tarkistuttanut polvet leikkauksen jälkeen kahteen-kolmeen otteeseen eläinlääkärillä eikä niissä ole ollut mitään huomauttamista. :) Java itse käyttää molempia takajalkojaan tasaisesti eikä esim. kevennä toista. Mitään napsumista en ole huomannut eikä eläinlääkärikään ole maininnut sellaista (ääntä tai löysyyttä lumpioissa).