maanantaina, syyskuuta 24, 2012

Hajuerottelua

Osallistuin Linan kanssa Tappien järjestämälle kolmen kerran hajuerottelukurssille, jonka vetäjänä toimi Jirka Vierimaa. Kurssikerrat olivat torstai-iltaisin klo 18-21 ja olen jopa vähän hämmentynyt siitä, että Lina jaksoi reippaasti harjoitella kanssani noinkin pitkän ajan. Ainoastaan viimeisellä kerralla pikkuneiti oli hieman poissaoleva, mutta onneksi edettiin kurssin harjoituksissa kuitenkin siihen, että Lina oikeasti etsi kohdetta nenäänsä käyttäen.

Kurssin kaksi ensimmäistä kertaa järjestettiin puistossa Kalevassa ja viimeinen kerta Kaupissa, jotta maastoon saatiin vaihtelua. Harmi vain, että Linan turkki ja metsä on aina yhtä huono yhdistelmä, joten jouduttiin Kaupissakin tyytymään nurmikkoon. Käytin kurssilla kohdehajuna teetä, jonka lisäksi mukana kulki neljä Piltti-purkkia. Yhdessä purkissa oli teetä, muut olivat tyhjiä.

Ensimmäisellä kerralla koiralle opetettiin kohdehajun haistaminen purkista, ilmaisu ja ilmaisun liittäminen kohdehajuun. Linalle valitsin ilmaisuksi istumisen eli käytännössä Lina haistaa kohdehajun purkista ja sen jälkeen istuu purkin viereen. Aluksi harjoiteltiin purkki kädessä (paikkaa vaihdellen), sen jälkeen purkki laitettiin maahan (paikkaa vaihdellen) ja käsi häivytettiin pois. Tämän jälkeen mukaan otettiin käskysana: koira haistaa maassa olevaa purkkia, istu-käsky ja vasta tämän jälkeen palkka. Istu-käsky jää myös pois ja Lina oppikin hienosti ennakoimaan istumista purkkia haistettuaan.


Toisella kerralla palauteltiin ensin mieleen ensimmäisen kerran harjoitus ja sen jälkeen otettiin mukaan toinen purkki (toisin sanoen tyhjä häiriöpurkki). Koira voi näin ollen ilmaista myös väärän purkin ja tavoitteena olikin opettaa virheen tekemisen seuraukset. Harjoittelu aloitettiin sijoittamalla oikea purkki lähemmäksi koiraa ja häiriöpurkki kauemmaksi. Purkkien paikkoja vaihdellaan ja lopulta purkit ovat vierekkäin noin metrin päässä toisistaan. Lina ilmaisi helpotetuilla harjoituksilla aina oikean purkin, mutta kun purkit olivat vierekkäin ilmaisi Lina välillä myös tyhjän purkin. Tällöin oikea purkki otettiin pois, odotettiin kunnes koira lopettaa ilmaisun (eli Linan tapauksessa nousi ylös) ja tämän jälkeen oikea purkki palautettiin takaisin maahan, jotta koira pystyi valitsemaan uudestaan. Muutaman kerran jouduin ottamaan Linalta oikean purkin pois, mutta selvästi Lina oppi harjoittelun edetessä valitsemaan purkkien välillä eikä vain ilmaissut satunnaisesti ensin vastaantullutta purkkia.


Kolmas ja viimeinen kerta oli viime torstaina. Itse olin ollut alkuviikosta vaihteeksi kipeänä, joten kolmen tunnin ulkoilu ei erityisesti innostanut ja äänikin meinasi välillä kadota. Tämä ja huonot namit saattoivat hieman masentaa Linaa ja varsinkin alussa oli hankaluuksia onnistua harjoituksissa.

Viimeisellä kerralla tavoitteena oli häivyttää purkit kokonaan pois. Olin laittanut teen joukkoon pieniä palasia paperia, jotta teen haju tarttuisi niihin. Ideana oli laittaa maahan purkin sijaan näitä paperin palasia ja hieman piilottaa niitä, jotta koira joutuisi oikeasti etsimään kohdettaan. Kaupissa oli mahdollista valita myös erilainen maasto, tosin meillä metsässä etsintä päättyi heti alkuunsa, kun Lina keskittyi vain irroittelemaan risuja turkistaan. Harjoittelun alussa Lina tuntui olevan aivan pihalla siitä mitä oltiin tekemässä: lähetin Linan etsimään kohdehajua eli paperin palasta, mutta Lina vain käveli hieman eteenpäin ja istui siihen. Heti kun otin taas purkin käyttöön, harjoitus onnistui ja jopa piilotetun purkin etsiminen sujui. Palauteltiin siis ensin mieleen aiempia harjoituksia purkin kanssa, sen jälkeen hyvin helppoja harjoituksia paperilla (paperi lähellä ja näkyvissä, lisäksi teen ja paperin palojen sekaan purkkiin kaadettiin vähän vettä, jotta haju olisi papereissa entistä vahvempi) ja pikkuhiljaa vaikeutin laittamalla paperia hieman lehtien alle piiloon. Ihan kurssikerran lopussa, kun oli melko pimeääkin, Lina teki muutaman todella onnistuneen toiston: etsi haistelemalla paperin ja ilmaisi sen istumalla. Tällaiseen suoritukseen oli oikein kiva päättää hajuerottelukurssi. :)

Kaiken kaikkiaan kurssi oli oikein mielenkiintoinen ja mukavaa puuhastelua Linan kanssa. Nyt pitäisi keksiä millaisen "oikean" hajun opettaisin Linalle. Moni opettaa koiransa etsimään tiettyjä sieniä, mutta en tiedä miten sienien etsiminen Linalta sujuisi, kun metsässä kulkeminen on mitä on... Javalle ja Nelelle sen sijaan voisi opettaa vaikka kanttarellien etsimisen.

Ei kommentteja: