tiistaina, heinäkuuta 21, 2020

Nelen sydänkontrolli ja hammashoito

Heti heinäkuun alussa oli Nelen aika taas poiketa Hakametsässä sydänkontrollissa. Tänä vuonna kesäkuulle osui suht helteinen jakso, mutta sen Nele selvitti ilman suurempia ongelmia. Aiemmin helteiden yhteydessä on usein ollut erilaisia vatsavaivoja, joita on jouduttu parantelemaan eläinlääkärissä asti, mutta ehkä tänä vuonna minilenkit yhdistettynä viilentävään ilmalämpöpumppuun teki tehtävänsä. Myös Tilda otti helteet yhtä rennosti - kuka nyt jaksaisikaan tehdä mitään, kun mittari näyttää +30.


Sydänkontrolli meni varsin hyvin. Läppien vuodot olivat pysyneet ennallaan ja vasemman puolen laajentuma-aste oli pienempi kuin viime kerralla, joka tarkoittaa, että lääkitys auttaa. Viime kerralla sydänlääkkeen annostusta nostettiin hieman, nyt muutoksia lääkkeisiin ei tullut. Nelestä otettiin pyynnöstäni myös pieni verenkuva liittyen tulevaan hammashoitoon eikä veriarvoissa ollut mitään huomauttamista. Seuraava kontrolli odottelee meitä puolen vuoden päässä eli vuodenvaihteessa.

Kun Hakametsästä oli päästy, oli vuorossa jo seuraava eläinlääkärikäynti. Tällä kertaa menimme hammaskiven poistoon Eläinystäväsi Lääkäriin. Olimme kesäkuussa käyneet siellä hammaskontrollissa, jossa suu tarkistettiin ilman nukutusta. Silloin näytin eläinlääkärille myös Nelen päässä ja selässä olevia patteja. Eläinlääkäri epäili niiden olevan hyvänlaatuisia eikä tarvetta poistolle olisi elleivät ne ala vaivata. Kumpikaan patti ei ollut aiemmin häirinnyt Neleä, mutta eiköhän pari päivää ell-käyntimme jälkeen Nele saanut päässään olevan patin pinnan rikki. Hyvin pian oli selvää, että patti pitäisi poistaa, koska olisi mahdotonta jatkuvasti vahtia Neleä, joka sai pinnan aina uudestaan rikki pyörimällä milloin missäkin.

Viikko poistosta

Heinäkuun 8.päivä Nele-parka joutui hammaskiven, kahden hampaan ja yhden patin poistoon. Poistetut hampaat olivat kaksi pientä alahammasta, joka tekee Nelelle hieman Uuno Turhapuromaisen hymyn. Nukutuksessa havaittiin myös yksi juuresta katkennut ja kaksi heiluvaa hammasta, joita ei tällä kertaa voitu poistaa. Poistetuissa hampaissa on sulavat tikit, mutta päähän laitettiin poistettavat versiot. Eilen kävin Eläinystäväsi Lääkärissä ja Nele pääsi eroon tikeistään, mutta kaulurin kanssa tulisi jatkaa vielä parin-kolmen päivän ajan. Myös patologin vastaus patista oli saapunut:

"Tutkitussa näytteessä todettiin muusta ihosta kohoava, hyvänlaatuinen, nodulaarinen talirauhaskudoksen liikakasvu. Muutos koostui pääosin kypsistä sebosyyteistä ja hyperplastisten lohkojen reuna-alueilla todettiin basaloideja epiteelisoluja (reservisoluja). Tällaiset muutokset ovat yleisiä erityisesti iäkkäämmillä koirilla ja ne esiintyvät usein multippeleina. Muutos on sijainnut tarkkarajaisesti ja se on poistettu kokonaisuudessaan selkein terveen kudoksen marginaalein."

Nelen uusi hymy

Hampaiden poisto tarkoitti hetkeksi kuonokoppaa

Ei kommentteja: