lauantaina, syyskuuta 29, 2018

Eläinlääkärijuttuja

Nelen kanssa piti käydä sydänkontrollissa jo heinäkuussa, mutta kesän kiireissä ja kuumuudessa käynti Hakametsässä siirtyi syyskuun puoliväliin. Näin nopea kontrolli liittyi uuden Cardalis-lääkkeen aloittamiseen, mutta mitään erityisiä vaikutuksia en lääkkeellä huomannut olevan. Kuuma kesä ei ollut Nelelle helppo ja vaikka emme tehneet juuri mitään, on Nele ollut normaalia väsyneempi. Jossain vaiheessa kiinnitin myös huomiota siihen, että lenkillä Nele läähätti, mutta Tilda ei eikä ilma edes ollut mitenkään erityisen kuuma. Toisaalta Nelellä on yhä vain vauhtia ulkoillessa, joten välillä on vaikea tietää mistä milloinkin on kyse.

Perustutkimuksessa eläinlääkäri totesi keuhkoäänien olevan normaalit, hengitystiheyden olevan normaali ja sydämen rytmi sekä syke myös oikealla tasolla, mutta jännityksestä huolimatta niistä sai hieman rasittuneen vaikutelman. Ultraäänitutkimus näyttikin, että sydämen muutokset olivat edenneet: mitraalivuoto oli voimistunut ja sen seurauksena sydämen vasemman puolen laajentuma lisääntynyt. Oikea puoli oli normaali.


Näiden muutosten takia Nelen lääkkeitä muutettiin uudestaan. Cardalis jatkui entisellään, mutta Cardisuren annostus nousi neljäsosan verran. Lisäksi Nelelle aloitettiin Upcard-nesteenpoistolääke. Tämä lääke saattaisi aiheuttaa enemmän juomista ja pissaamista, joten eläinlääkäri suositteli antamaan sen iltapäivällä, jotta olisi paremmin mahdollista päästää Nele tarvittaessa ulos. Ja näin asia on ollutkin, tosin mitenkään erityisen paljon Nele ei edelleenkään juo. Eläinlääkärin kanssa oli jälleen puhetta myös Nelen närästyksestä ja Royal Canin Cardiac-ruoasta, jonka aloitin jokin aika sitten. Ruoka on melko rasvaista ja on paljon mahdollista, ettei se sovi Nelelle, joka on taas nuoleskellut tassujaan ja ollut ruoan jälkeen levoton. Kontrollikäynnin jälkeen Nele söi kymmenen päivän Antepsin-kuurin, mutta näyttää, että ruoanvaihto on uudelleen edessä.

Molemmat koirat matkasivat Hakametsään tänäkin perjantaina, kun kävimme virallisessa silmätutkimuksessa. Ensin tutkittavaksi pääsi Tilda, joka sai terveen paperit. Nelen kohdalla eläinlääkäri kommentoi, että silmissä näkyy ikä ja pieni pigmenttimuutos. Lisäksi silmät olivat hieman kuivat, mutta eivät muuten ärtyneet, vaikka viime viikolla varsinkin oikea silmä jostain syystä punoitti. Eläinlääkäri epäili, että esimerkiksi tuuli on saattanut vaikuttaa Nelen suuriin silmiin ja merkitsi myös Nelelle terveen paperit.

Ei kommentteja: