Eläinlääkäri soitteli jo kaksi viikkoa sitten Linasta otetun nesteen tutkimustuloksista, mutta kiireen takia viimeisimmät kuulumiset ovat jääneet päivittämättä. Neste oli kylusta eli maitiaisnestettä:
"Maitiaisneste muodostuu ruuansulatuskanavasta imeytyneistä rasva-aineista, ja se siirtyy verenkiertoon imusuonia pitkin."
Nesteestä ei löytynyt mitään kasvaimeen viittaavaa eikä siinä ollut tulehdussoluja. Selvyyttä ei kuitenkaan tullut siihen tilanteeseen onko Linan ongelman alkuperä lähtöisin imunestekierrosta vai sydämestä. Jos asiaa haluaisi vielä yrittää selvittää, voisi imusuonistoa CT-kuvata, mutta tämä menee omasta mielestäni jo liian pitkälle eikä eläinlääkärikään kannattanut ajatusta. Joten Linaa hoidetaan nyt sydänpotilaana ja pyritään samalla vähentämään maitiaisnesteen kertymistä rintaonteloon. Nesteenpoistolääkitykset ja Prilium-sydänlääke jatkuvat entisellä annostuksellaan. Kortisonia ei oteta mukaan lääkitykseen.
Maitiaisnesteen kertymistä rintaonteloon kutsutaan lääketieteessä nimellä kylothorax ja eläinlääkäri onkin jo muutaman kerran maininnut Linan kohdalla sellaisen sairauden kuin idiopaattinen (= tuntemattomasta syystä johtuva) kylothorax. Toisaalta esimerkiksi oikeanpuoleinen sydänvika voi aiheuttaa kyluksen kertymisen rintaonteloon, mutta jälleen päästään siihen, ettei Linan kohdalla tiedetä kumpi sairauksista oli ensin.
"Yleisin oire sairastuneilla on yskä, vähitellen pahenevat hengitysvaikeudet ja tihentynyt hengitys eli takypnea. Muita oireita ovat apatia, syömättömyys ja siitä aiheutuva laihtuminen sekä rasituskestävyyden alentuminen."
Kaikki oireet sopivat Linaan. Samantyyppinen oireisto kuuluu myös sydänsairauteen: ruokahaluttomuus, huono kunto, yskä, hengitysvaikeudet, väsymys ja heikkous. Kylothoraxin hoito poikkeaa sydänpotilaan hoidosta siinä, että Linalle määrättiin vähärasvainen ruokavalio ja rutin-lääkitys.
"Vähärasvaisella ruokavaliolla pyritään vähentämään maitiaisnesteen rasvapitoisuutta ja täten parantamaan maitiaisnesteen imeytymistä rintaontelosta."
"Uusin lääke idiopaattisen kylothoraxin hoidossa on bentsopyroneihin kuuluva lääke nimeltä rutin. Tätä lääkettä käytetään ihmisillä raajojen imunestepöhön eli lymfödeeman hoitoon."
Tällä hetkellä Lina syö Royal Caninin Gastro-Intestinal Low Fat-nappuloita, jotka kuuluvat ko. ruokamerkin eläinlääkäriruokiin. Tuotteessa on rasvaa 7 %, kun Royal Caninin sydänpotilaille tarkoitetussa Cardiac-nappulassa rasvaa on 20 %. Uuden, vähärasvaisen ruoan hankkiminen oli helppoa (myynnissä Hakametsässä), mutta lääkkeen saaminen oli hieman monimutkaisempaa, koska kyseisellä valmisteella ei ole myyntilupaa Suomessa, vaan sitä pitää hakea erityisluvalla. Eläinlääkäri täytti erityislupahakemuksen, jonka vein apteekkiin ja se faxattiin eteenpäin Fimealle. Viime viikolla apteekista soitettiin ja ilmoitettiin, että lääkkeelle oli saatu lupa ja voisin tulla hakemaan sen. Kyseinen lääke, Venoruton, on ollut käytössä jo 1960-luvulta ja muualla maailmassa se on myynnissä ihan käsikauppalääkkeenä. Eläinlääkäriltä ymmärsin, että Suomessa lääke on erityisluvan takana sen takia, ettei sille ole tehty EU:n vaatimia testejä.
Venorutonin pitäisi vahvistaa imusuonistoa, joka vähentäisi nestevuotoa suonista. Saamani pakkaus sisälsi 60 tablettia ja noin viikon ajan Linalle pitäisi antaa kaksi tablettia päivässä. Jos sivuoireita ei esiinny (lähinnä kai vatsavaivoja), määrä tulisi nostaa kolmeen tablettiin. Hintaa yhdelle lääkepakkaukselle tulee noin 50 euroa.
"Idiopaattisen kylothoraxin ennuste on aina varauksellinen tai huono. Eri hoitomuotoja yhdistelemällä voidaan kuitenkin osalla potilaista päästä hyvään lopputulokseen."
"On todettu, että kylus on erittäin ärsyttävää ja mikäli kylothorax kestää pitkään, kehittyy potilaalle fibrotisoiva pleuriitti. Tämä huonontaa ennustetta edelleen." (fibrotisoiva pleuriitti = hitaasti etenevä keuhkopussintulehdus)
Lina on viime aikoina ollut iloinen pieni koira. Leikkinyt sisällä leluilla ja ulkona kävyillä, kaivanut sohvaan näkymätöntä kuoppaa, hyppinyt namia antaessa, käpertynyt pieneksi keräksi syliin ja jakanut lukemattomia pusuja. Tehnyt asioita, joita teki ennen kuin sairaus vei voimat. Toivottavasti ruokavaliomuutos ja uusi lääkitys tehoaisivat ja Lina pysyisi niin terveenä kuin tässä tilanteessa enää on mahdollista. Seuraava kontrolli olisi tiedossa ensi vuoden puolella, tammikuun puolivälissä.
-
Lähde: Kirsi Juuti, Pauli Keränen ja Jessica Eriksson, Idiopaattinen kylothorax - koiran ja kissan selvittämätön rintaontelon ongelma. Suomen Eläinlääkärilehti 107, 3 (2001), 153-160.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Heippa,
hienoa, että Lina jaksaa tällä hetkellä paremmin. :) Todella kurjaa, että se on saanut tuollaisen sairauden vaivakseen. :/ Tuli tuosta royal caninin gastro ruuasta mieleen, että mullahan on sitä tyhjän panttina kaapissa (päiväys vielä ok), ja että haluaisitko sen Linalle, mutta sitten tajusin ettei se olekaan tuota low fat:ia. Prissellä oli aikoinaan maha-ongelmia ja sen vuoksi tuli sitä hommattua ja myös low fat versiota, mutta se on syöty.
Mutta oikein hyvää joulunaikaa teille ja parempaa uutta vuotta! :)
Terv. Kaisa & shetlantilaiset koiruudet Prisse & Vilma
Low fat-ruoka on ollut yllättävän suosittua omien koirien keskuudessa ja Linalle se kelpaa jopa namina. Pelkäsin nimittäin etukäteen, että se olisi niin tylsän makuista, ettei Lina tule enää lähellekään ruokakuppiaan. :)
Hyvää Joulua myös teille! :)
Lähetä kommentti