keskiviikkona, tammikuuta 15, 2014

(Sydän)kontrolli V

Toissapäivänä eli maanantaina oli jälleen aika suunnata kohti Hakametsän eläinklinikkaa. Joulusta asti Linan yskiminen on päivä päivältä lisääntynyt ja tuntuu, että pikkukoiran vauhti on hidastunut samaa tahtia. Joka tapauksessa meillä olisi ollut kontrolli tammikuun puolivälissä ja hyvän alun jälkeen elättelin toiveita, että vihdoinkin saisi parempia uutisia. Mutta valitettavasti yskä tulikin takaisin...

Eläinlääkäri aloitti kuuntelemalla Linan hengitystä sekä sydäntä ja totesi, että hengitys on taas pinnallisempaa. Tästä siirryttiin keuhkoröntgeniin, jonka kuvat olivat masentavaa katsottavaa:

"Nestettä on taas selkeästi tullut takaisin rintaonteloon. Tilanne on sama kuin marraskuussa, ellei jopa hieman huonompi."

Linan oireiden perusteella osasin toki odottaa, että nestettä olisi rintaontelossa, mutta se, että kaikki poistettu neste (marraskuun lopussa) on palautunut reilussa kuukaudessa, on huolestuttavaa. Kuitenkin Linalle määrättyä erityislupalääkettä, Venorutonia, pitäisi syödä vähintään kaksi kuukautta ennen kuin on järkevää ottaa kantaa siihen auttaako lääke vai ei. Eläinlääkäri ehdottikin, että nostetaan nyt Linan nesteenpoistolääkitystä ja tehdään tarvittaessa viikon päästä vielä kerran rintaontelon tyhjennys, jotta Venorutonilla olisi parhaat mahdolliset edellytykset vaikuttaa imusuonistoon.

Jos Linan nykyinen lääkitys ei tehoa, on vaihtoehtoja enää kovin vähän. Eläinlääkäri ehdotti, että voisi kysyä Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta mahdollisista kirurgisista menetelmistä, mutta ymmärtääkseni niiden ennuste on huono enkä halua muutenkaan viedä Linaa sellaiseen. Lisäksi yksi vaihtoehto olisi kortisoni, mutta sen sivuvaikutukset voivat olla todella ikävät (hyvin tyypillinen on lisääntynyt juominen ja Lina juo jo nyt nesteenpoiston takia). Näillä näkymin en ole valmis testaamaan kortisonia, vaan katson vielä miten tämän nykyisen lääkityksen kanssa käy. On pakko olla realisti, sillä yksinkertaisesti minulla ei ole määrättömästi rahaa enkä toisaalta halua syöttää Linalle päivittäin useita lääkkeitä vain väistämättömän pitkittämiseksi. Kovasti näyttääkin siltä, että tuleva kevät tuo mukanaan jonkun ratkaisun tähän Linan tilanteeseen.

Jotta kaikki ei olisi niin masentavaa, kertoi eläinlääkäri eräästä kissasta, jolla oli todettu vastaavanlainen sairaus kuin Linalla. Tällä kissalla vuoto rintaonteloon oli vähitellen loppunut, lääkitykset purettu ja kissa ollut nyt noin neljä kuukautta ilman lääkkeitä. Eli oikein hyvällä tuurilla lääkitys saattaisi auttaa Linaakin ja ell oli jopa sitä mieltä, että jos imunesteen vuotaminen saataisiin loppumaan, voisi Linan sydän parantua. Eläinlääkärin mukaan näyttää nimittäin hyvin vahvasti siltä, että idiopaattinen kylothorax olisi vaivannut Linaa jo pitkään (rokotuksilla syyskuussa 2012 epäilin jo sydämessä olevan vaivaa, mutta mitään ei havaittu - voisiko olla, että imusuonisto on jo tässä vaiheessa tihkunut rintaontelooon, mutta tilanne paheni kunnolla vasta kesällä 2013?) ja näin ollen aiheuttanut ongelmat sydämen kanssa.

Mutta yhtä kaikki, nyt vain odotellaan ja toivotaan parasta. Seuraava Linan eläinlääkäriaika on tiistaina, jolloin otetaan ainakin uudet keuhkokuvat. Niiden perusteella tehdään päätös nesteen poistamisesta kevyessä nukutuksessa.

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Voi Linaa :( Toivottavasti tulisi nyt pikainen apu.
Kannattaa muistaa, että jos tila heikkenee nopeasti (romahdus tms), pitää mennä kiireen vilkkaa eläinlääkäriin. Naomin sydänlääkäri tästä varoitteli, Naomikaan ei olisi kuollut mihinkään sydänkohtaukseen, vaan hyvin rumasti tukehtumalla, kun neste täyttää keuhkot ja tämä vo tapahtua tunneissa. Linalla toki eri vaiva, mutta nestettä myös)

Tanja kirjoitti...

Meillä luki myös ohjeessa, että pitää heti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos tulee muutos huonompaan. Onneksi Lina on nyt yskinyt vähemmän, mutta katsotaan mikä tuomio huomenna tulee.