maanantaina, joulukuuta 26, 2011

Vuosi 2011

Nyt olisi aika hieman summailla kuluvaa vuotta, jota on jäljellä enää muutama päivä. Tulevan vuoden 2012 suunnitelmiin palaan loppuviikosta, kunhan ensin kuulen mitä silmälääkäri sanoo Javan silmistä. Ennen sitä ei uskalla sanoa mitään, jos saakin huonoja uutisia. :(

Muistaakseni tämän vuoden teemana oli ottaa hieman rauhallisemmin eli ilman niin suuria muutoksia kuin viime vuonna. Heti tammikuussa muutin koirien kanssa uuteen asuntoon ja siinä ollaan nyt viihdytty, vaikka naapuri muistikin valituksella. Yksinolot ovat koirilla olleet minimissä, kun olen koko vuoden vain opiskellut näitä paria työharjoittelua lukuun ottamatta.

Suurin juttu tänä vuonna oli ehdottomasti Linan muutto luoksemme. En etsinyt mitenkään aktiivisesti kolmatta koiraa, mutta kun vastaan tuli sopivalta kuulostava yhdistelmä eikä kesäksi ollut tiedossa töitäkään, päätin, että on hyvä aika pennulle. Javalla ja Nelellä kesti hetki ennen kuin hyväksyivät lauman uuden jäsenen, mutta nyt kaikki kolme tulevat hyvin toimeen keskenään. Linan pentuaika alkaa olla takana, joka on toisaalta vähän haikeaa, mutta toisaalta helpottaa elämää, kun esimerkiksi ulkona ei tarvitse käydä enää niin usein.

Agilityharrastus on tänä vuonna ollut lähes kokonaan Nelen harteilla (jos koirasta voi näin sanoa). Javakin sai luvan aloittaa taas agiliitämisen ja syksyksi Java pääsi vuorottelemaan Nelen kanssa treeniryhmässä. Kisaamaan ei tänä vuonna kuitenkaan palattu. Nelen kanssa sen sijaan kisasin 14 kertaa ykkösissä ja saatiin kerättyä kaksi nollaa. Motivaatio agilityyn on mennyt melkoista vuoristorataa, kun välillä on tehnyt mieli vaihtaa lajia ja välillä taas on jaksanut treenata hyvinkin innokkaasti. Tänä vuonna matkustelukin oli agilitypainotteista, kun heinäkuussa suuntasimme tutulla porukalla Lappeenrantaan Agirotuun. Silloin kesän kuumuus välillä tuskastutti (lähinnä koirien puolesta), mutta nyt reissua muistelee jo lämmöllä! ;)

Tokossa palasimme Javan kanssa kilpailemaan kolmen vuoden tauon jälkeen ja Java yllätti kaikki voittamalla kaksi koetta huikeilla pistemäärillä. Myös näyttelykehissä pyörähdettiin pitkästä aikaa tänä vuonna: ensin Nele kiinanharjakoirien Club Show'ssa Tampereella ja sen jälkeen Lina kahdessa pentunäyttelyssä Lahdessa ja Helsingissä. Muuhun harrastamiseen liittyen on pakko tietenkin mainita Tampereen Pikkukoirat ry, jonka perustimme muutaman ystäväni kanssa tammikuun lopussa. Tappien kautta olen koirien kanssa käynyt mm. jälkikurssilla, viehejuoksemassa ja koirauimalassa. Itse koulutin yhdistyksellemme pentutokoa ja pari agilitykurssia. Jatkoin agilitykouluttamista läpi vuoden myös TamSKilla.

Mutta ei koirien elämään pelkästään hyvää tänä(kään) vuonna kuulunut. Nele ja Lina ovat molemmat kyllä voineet hyvin, mutta Java ei. Joskus tuntuu kuin Java olisi jo vanha koira, kun vaivoja tuntuu olevan niin paljon, mutta eihän Java ole vasta kuin 5,5-vuotias! Huhtikuussa silmälääkäri totesi Javalla olevan molemmissa silmissä lasiaisen rappeumaa ja oikeassa silmässä myös lasiaisvuotoa etukammioon. Myös silmänpaineet olivat oikeassa silmässä hieman koholla, joten käyttöön otettiin painetipat. Kesällä silmät hieman vaivasivat ja pahin tilanne tuli tämän kuun alussa, kun jouduin lähtemään Javan kanssa päivystykseen äkillisen silmävaivan takia. Lähtökohdat huomiselle silmälääkärille eivät siis ole kovin hyvät, mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta. :(

Lopuksi voisin käydä läpi tavoitteet, jotka listasin lähes vuosi sitten (kursiivilla vuodelle 2011 suunnitellut tavoitteet ja normaalilla tekstillä pohdintaa niihin liittyen):

Java

- Palataan hiljalleen takaisin agilitykentille, jos saadaan lupa (eläinlääkäri/fysioterapeutti) siihen. Tämä aikaisintaan huhti/toukokuussa. Loppuvuodesta olisi hienoa päästä taas treeniryhmään ja osallistua virallisiin kisoihin, mutta mikään kiire näillä ei ole.
- Saatiin lupa sekä fyssarilta että eläinlääkäriltä palata agilityyn ja lokakuun alusta asti Java on vuorotellut Nelen kanssa agilitytreeneissä. Tarkoituksena oli ilmoittaa Javakin mukaan vuoden viimeiseen agilitykisaan, mutta silmäongelmien takia jätettiin se välistä.

- Tokossa harjoitellaan alokasluokan liikkeet kuntoon ja otetaan tavoitteeksi yksi koekäynti. Mennään mahdollisesti maksulliselle tokokurssille tai yritetään löytää treeniseuraa kavereista.

- Maksullisella tokokurssilla ei oltu, mutta parisen kertaa treenattiin kavereiden kanssa. Palauttelin ALO-liikkeitä mieleen ennen kokeita, mutta aika vähän loppujen lopuksi tuli treenattua. Koekäynti-tavoite täyttyi ja käytiin yhteensä kolmessa kokeessa. Tulokset olivat hienot: kahdesta kokeesta ALO1 ja yhdestä ALO3.

- Ongelmakoirakouluttajalle lintuongelmasta. Tämä viimeistään maalis/huhtikuussa.

- Kävin Javan kanssa ongelmakoirakoulutuksessa. Olin aika pettynyt käyntiin eikä lintuongelmalle ole tullut tehtyä yhtään mitään, vaan Java-parka on joutunut lenkkeilemään hihnassa.

- Hyvinkään koirauimalaan luultavammin tammi/helmikuussa.

- Käytiin kahdestikin pikkukoiraporukan kanssa.

Kaikki Javalle asetetut tavoitteet täyttyivät!

Nele

- Agilityssa jatketaan virallisissa kisaamista, kun ollaan saatu keinun suoritus kisatasoiseksi ja voidaan ilmoittautua agilityradalle. Epiksissä käydään keräämässä hylkyjä ja nostamassa kisamotivaatiota namien avulla. Muuten säännöllistä treenailua ja estevarmuutta.
- Keinun kisatasoisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta agilityradoilla tuli silti käväistyä ja haettua yksi nolla (hyppäriltä toinen). Epiksissä olisi voinut käydä enemmänkin.

- Mahdollisuuksien mukaan taas Agirotuun, joka ensi vuonna on Lappeenrannassa.

- Käytiin Agirodussa ja Nele kisasi yhden hyppyradan verran, kun rotukavereita ei tänä vuonna saatu mukaan joukkuekisaan.

- En tiedä tuleeko Nelestä koskaan tokokoiraa, mutta mm. perusasento pitäisi saada kuntoon. Voisi kokeilla saisinko Nelelle opetettua vähintään pari alokasluokan liikettä. Mennään mahdollisesti maksulliselle tokokurssille tai yritetään löytää treeniseuraa kavereista.

- Ei menty Nelenkään kanssa maksulliselle tokokurssille eikä oikeastaan treenattu edes kavereiden kanssa. Perusasennon opetin Nelelle ja valitsin harjoiteltavista ALO-liikkeistä luoksetulon sekä liikkeestä maahanmenon. Luoksetulon Nele osaa lyhyestä matkasta, mutta liikkeestä maahanmeno on vasta osissa.

- Harjakoirien Club Shown Pet-luokkaan, jos näyttelyn aika ja paikka sopii.

- Paikka ja aika sopivat erittäin hyvin, kun Clubbari järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Nele osallistui Pet-narttuihin.

Nelen tavoitteet lähes täyttyivät, ainoastaan alokasluokan liikkeen opettaminen jäi hieman vaiheeseen.

Molemmat

- Opetellaan vieläkin vaiheessa oleva nouto ja muita temppuja naksuttimen avulla.
- Javalle olen opettanut noudon alkeita, Nelelle en yhtään. Temppuja olisi voinut opettaa paljon enemmän, nyt tämän vuoden saldo taitaa olla nopeasti laskettuna vain kolme temppua.

- Otetaan kosketuskeppi käyttöön. 
- No joo, toki enemmänkin tätä olisi voinut hyödyntää.

- Ohitukset hallintaan ja hihnassa kiskominen pois (erityisesti silloin, kun mukana lenkillä vain toinen koirista).

- Ikuisuusprojekti nimeltä ohittaminen, jonka kanssa välillä sujuu ihan hyvin, kunnes joku paikallinen idiootti tunkee piskinsä väkisin meidän luokse. Hihnassa kiskomiseen en ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota, kun koirat eivät niin paljon vedä (paitsi Java metsässä).

- Lupa vieraiden koirien tapaamiseen ja omalla paikalla (tai edes jossain muualla kuin eteisessä) odottelu, kun tulee vieraita.

- Kotona omalla paikalla odottaminen muuttui haasteelliseksi siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt keksiä missä koirat odottavat. Näin ollen en ole tehnyt asialle mitään, vaan koko lauma ryntää eteiseen, kun ovikello soi. Lupa vieraiden koirien (kaikki omaan laumaan kuulumattomat) tapaamiseen olisi aika tärkeä juttu, mutta silti en ole vielä vaatinut sitä. Osasyynä on ehkä se, että monet vain päästävät tutut koirat suoraan meidän luokse ja siinä vaiheessa pitäisi itse ilmoittaa, että odottakaahan hetki ja yrittää saada koiransa jonkinlaiseen järjestykseen. Javalle ja Linalle tämä ei ehkä olisi ongelma, mutta Nelen mielestä muutamat pojat on niin ihania, että pitäisi päästä moikkaamaan heti.

- Silmätarkki ja rabiesrokotus keväällä. Rokotuksen yhteydessä Javan polvien tarkistaminen.

- Silmätarkki ja rabiesrokotus tuli hoidettua.

- Yritetään viimeinkin keväällä tehdä jälkeä. Toivottavasti tähän löytyisi pieni vakiporukka koirakavereista.

- Osallistuttiin Tappien peltojälkikurssille ja kesän aikana tuli muutamaan otteeseen harjoiteltua. Enemmänkin olisi voinut, kun koirat tykkäsivät.

Molempien koirien tavoitteet täyttyivät nekin ihan ok, mutta jotenkin jäi fiilis, että alkuvuonna tuli tehtyä ja treenattua enemmän ja mitä pidemmälle vuosi eteni, sitä vähemmän harjoiteltiin.

Ei kommentteja: