maanantaina, huhtikuuta 21, 2014

Kolmas silmäkontrolli ja hammaslääkäri

Viime tiistaina koirat pääsivät mukanani Hakametsän Eläinklinikalle. Java kävi silmäkontrollissa Hakametsän silmäspesialistilla ja molemmille koirille oli lisäksi varattu aika hammaskiven poistoon.

Ensin aloitettiin laittamalla Javalle laajentavat silmätipat, jonka jälkeen siirryin koirien kanssa tapaamaan hammashoidosta vastaavaa eläinlääkäriä. Nele oli vuorossa ensimmäisenä. Rauhoituspiikki oli Nelen mielestä varsin kamala asia ja sen kyllä kuulivat kaikki huoneessa olleet. Jätin Nelen hammaskiven poistoon ja menin Javan kanssa uudelleen tapaamaan silmälääkäriä:

"Veri on vuotanut silmään todennäköisesti sädekehän alueelta. Silmä on näkevä, joskin näkökyky on sumea johtuen voimakkaasta lasiaisenrappeumasta ja sen seassa olevasta verestä."

Kortisonitippaa jatketaan vielä kahden kuukauden ajan ja seuraavaan kontrolliin voidaan mennä noin kolmen kuukauden päästä. Ei yhtään haittaisi, jos todellakin voisimme välttää eläinlääkärikäynnit edes kesän ajan... Silmälääkäri ehdotti, että Javalle voisi varmuuden vuoksi tehdä veren hyytymiskokeet ja ne tehtiinkin ennen Javan hammaskiven poistoa. Hyytymistekijät olivat normaalit. Todennäköisesti Javan silmäsairaudet edesauttavat verenpurkaumien syntymistä, varsinkin kun silmän rakenne muutenkin muuttuu koiran ikääntyessä.


Silmälääkärin jälkeen oli Javan vuoro joutua hammaskiven poistoon. Kerroin eläinlääkärille, että yksi Javan ylähampaista on katkennut ja eläinlääkäri totesi hampaan juuren olevan vielä paikallaan. Sovittiin, että juuri poistettaisiin samassa nukutuksessa, sillä myöhemmin se saattaisi tulehtua. Poiston takia Java joutuisi olemaan eläinlääkärissä pidempään ja rauhoituksesta tulisi syvempi kuin Nelellä.

Javan jäädessä eläinlääkäriin lähdin viemään Nelen kotiin. Nele vaikutti suhteellisen virkeältä, joskin hieman sekavalta. Kotona Nele menikin heti nukkumaan, mutta kuolaamista tai muuta ei ollut.

"Neleltä poistettiin hammaskivi ja hampaat tarkistettiin. Alaetuhampaissa alkavaa parodontiittimuutosta eli hampaan kiinnityskudoksen vauriota."

Seuraavaa hammaskiven poistoa Nelelle suositeltiin 1-1,5 vuoden päähän ja eläinlääkäri totesi, että jossain vaiheessa saattaa olla tarve poistaa Neleltä pari alaetuhammasta.


Javan kävin hakemassa kotiin kuuden aikaan illalla. Vastassa oli todella reppana koira: vielä ihan sekaisin ja kuolakin vain valui koko ajan suusta.

"Rauhoituksessa poistettiin hammaskivi ja hampaat tarkistettiin. Javalla todettiin 2 tapaturmaisesti katkennutta yläetuhammasta. Nämä hampaat poistettiin juurineen.

Javalla todettiin oikealla ylhäällä lohjennut oikea ylä P4 väliposkihammas, hampaassa ei kuitenkaan avointa pulpayhteyttä. Seurataan tilannetta. Muissa hampaissa alkavaa parodontiittimuutosta."


Kuolaaminen loppui illan mittaan ja Java piristyi sen verran, että sai hieman ruokaa ennen yöunia. Hoito-ohjeeksi tuli pehmeää ruokaa viikon ajan, ikenien huuhtelua mukaan annetulla suuvedellä ja viiden päivän ajan tulehduskipulääkettä. Tikkejä ei tarvinut laittaa ja nopeasti Javan suu onkin parantunut. Loppulasku Hakametsästä oli huimat 647 euroa, josta Tapiolan pitäisi korvata osa (Javan silmäkontrolli). Sen voinkin todeta, että mitään muita synttärilahjoja ei koirille tänä vuonna ole tulossa.

Ei kommentteja: