keskiviikkona, tammikuuta 20, 2016

Nele sydänultrassa

Tänään kävin Nelen kanssa Hakametsän eläinklinikalla sydänultrassa.

"Nelen auskultaatiossa kuullaan keskivoimakas systolinen sivuääni vasemmalta erityisesti mitraalialueelta 3/6 (läpän päältä 4/6). Syke ja rytmi normaalit, femoraalipulssit ok, keuhkoäänet normaalit.

Sydänultrassa todetaan seuraavaa: Mitraaliläppä on paksuuntunut ja selvä vuoto. Vuotopatsas silmämääräisesti täyttää jopa 50% eteisen kokonaistilavuudesta. Vasen eteinen on lievästi alkanut laajentumaan ja vasen kammio on normaalikokoinen. Sydämen oikea puoli on normaali, oikean puolen tricuspidaaliläpässä nähdään hetkittäin pientä pyörrevirtausta, mutta se on merkityksetöntä. Läpässä ei ole selkeää vuotoa. 

Verenpaineet ok.

Vasemman eteisen laajentuma on lievä, mutta läppävuoto on kuitenkin jo merkittävä. Nelen tapauksessa myös muutos huonompaan noin puolessa vuodessa on merkittävä."

Niinhän siinä kävi, että Nelelle aloitetaan sydänlääkitys. Yleensä lääkitys aloitetaan vasta oireiden myötä, mutta itseni tavoin eläinlääkäri oli huolestunut Nelen nopeasti edenneestä sivuäänestä ja siitä miltä tilanne saattaa näyttää puolen vuoden päästä. Ainoa mieleentuleva oire, joka Nelellä saattaisi olla, on öinen levottomuus, mutta mielestäni Nele on aina vaihtanut öisin useammin paikkaa kuin muut koirat. Toisaalta eläinlääkäri otti myös esille viimeaikaisten vatsavaivojen liittymisen sydänongelmaan, joka ei tässä vaiheessa enää mitenkään yllättäisi itseäni. Mitään selvää syytä vatsavaivojen yht'äkkiselle ilmaantumiselle ei ollut ja muuallakin on tullut vastaan sydänongelmat ruoansulatusvaivojen taustalla. Mutta harvemmin näistä saa mitään selvyyttä sen suhteen vaikuttiko yksi asia toiseen vai ei.

Agilitysta Nele jää eläkkeelle heti, mutta muuten voimme olla normaalisti ja Nele saa liikkua omilla ehdoillaan kuten haluaa. Eniten olin tietysti huolissani onko Nelestä vielä minulle retkikaveriksi, mutta tätä asiaa täytyy katsoa reissukohtaisesti koiran voinnin mukaan. Ruokapuolella on nyt vältettävä suolaa ja punaista lihaa. Ostin Nelelle kokeiluun RC:n Cardiac-ruokaa, jonka seurana voi tarjota esimerkiksi kanaa tai kalaa. Tähän asti Nele on syönyt vähärasvaista RC:n ruokaa, mutta kokeillaan nyt varovasti josko vatsa kestäisi Cardiacin, jossa rasvaa on 20%.

Ensimmäinen kontrolli olisi kuukauden päästä, ellei tässä välissä tule mitään ihmeellistä. Sydänlääkitys saattaa aiheuttaa sivuoireita ja Nelen kohdalla vielä vatsan tämän hetkinen tilanne tuo asiaan lisäjännitystä.

Ei kommentteja: