perjantaina, toukokuuta 30, 2014

Javan silmäkontrollit

Silmätulehduksen pahenemisen jälkeen olen käynyt Javan kanssa kahdesti Hakametsässä silmäkontrollissa. Ensimmäinen kerta oli pari viikkoa sitten, toinen kerta tänään. Kortisonilääkitys on auttanut tulehdukseen ja ensimmäisessä kontrollissa eläinlääkäri kirjoitti näin:

"Javan silmä näyttää nyt huomattavasti paremmalta. Etukammio on kirkas ja värikalvo rauhallinen. Silmänpohja vaikuttaa normaalilta."

Kortisonitabletti pudotettiin puolikkaaseen aamuisin ja kortisonitipat kahteen kertaan päivässä. Seuraava tarkistus sovittiin kahden viikon päähän ja tänään aloitinkin vapaapäiväni matkaamalla Javan kanssa taas Hakametsän Eläinklinikalle. Tällä kertaa Javan tarkisti Hakametsän silmäspesialisti ja diagnoosi kuulosti hyvin samalta kuin edellisellä kerralla:

"Javan silmän tulehdusreaktio on rauhoittunut. Iiris oli nyt kirkas, mutta lasiainen melko samea johtuen lasiaisrappeumasta ja tulehdusreaktion aiheuttaman verenpurkauman jäänteistä. Silmä on näkevä, mutta pystyy muodostamaan vain varsin sumean kuvan.

Tilanteen huononeminen tapahtui Pred forten [kortisonitippa] ollessa edelleen käytössä kerran päivässä. Tämä ei siis tunnu riittävän pitämään silmää rauhallisena, joten koitamme pysyykö tilanne hallinnassa suun kautta annetulla kortisonilla. "

Nyt olisi tarkoitus jättää kortisonitippa vähitellen pois, sillä se ei riittävästi tehoa silmän syvempiin osiin. Lisäksi kortisoni silmän pinnalla voi olla petollinen, jos Java saa vahingossa naarmun silmäänsä ja kortisoni peittää kipua, jolloin haavauma voi jäädä huomaamatta. Eikä kortisonia tietenkään edes saisi laittaa ko. tilanteessa silmään... Myös kortisonitabletin annostusta on tarkoitus pienentää vähitellen ¼-tablettiin joka toinen päivä ja pitää tämä toistaiseksi jatkuvana.

Puheeksi tuli myös mahdollinen oikean silmän poisto, jos tulehduskierrettä ei saada kuriin ja jos silmän huono näkö haittaa kovin arkea. Toivottavasti niin pitkälle ei kuitenkaan tarvitsisi mennä, vaan tilanne nyt normalisoituisi niin paljon kuin mahdollista. Onneksi Javalle ei ainakaan vielä ole tullut mitään sivuoireita kortisonista, vaan esimerkiksi juominen on pysynyt samana kuin ennen. Seuraava kontrolliaika on noin 1-1,5 kuukauden päästä ja taas kerran toivon, ettei tässä välissä tulisi mitään muutoksia ja voitaisiin hetki nauttia kesästä ilman eläinlääkärikäyntejä.

Ei kommentteja: