perjantaina, syyskuuta 09, 2011

Koirarotujen haaste

Fionan ja Lokin blogissa oli haaste listata 10 koirarotua, jotka tavalla tai toisella miellyttävät. Mukaan ei saa ottaa rotua/rotuja, jotka jo omistaa. Hetkeen ei olekaan tullut haasteita vastaan, joten listailen nyt itsekin koirarotuja, mutta olen kuitenkin sen verran laiska, että laitan vain perustelut ilman kuvia.

---

1. Shetlanninlammaskoira

Mitäpä shelttiin voi muuta sanoa kuin että parhaimmassa tapauksessa mainio agilitykoira. Ehkäpä joskus vielä tällainen tulee omaankin laumaan. :) Sheltissä epäilyttää haukkuherkkyys ja suuri kokovaihtelu (minisheltti sen olla pitää).

2. Bordercollie

Tässä jo todellinen harrastuskoira ja jälleen agilityn kannalta katsottuna. Aktiivisuus onkin se asia, joka eniten rodun kohdalla mietityttää eikä nykytilanteessa olisi saumaa ottaa tällaista koiraa. Ehkä joskus-listalle pääsee tämäkin.


3. Phalene/papillon

Molemmat muunnokset ovat todella kauniita koiria. Nuorempana olisin halunnut perhoskoiran, mutta nyt rotu on vähän kuin jäänyt unohduksiin. Haukkuherkkyydestä miinusta.

4. Lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira

Kiinnostava rotu, mutta menee pitkälti samaan kategoriaan bordercollien kanssa. Voisin kuitenkin hyvinkin vielä joskus harkita tätä rotua ja ehdottomasti lyhytkarvaisena, kun nyörit turkissa eivät innosta.

5. Pitkäkarvainen venäjäntoyterrieri 

Tykkään tämän rodun ulkonäöstä, mutta itselleni en ottaisi, sillä on vähän liian heiveröinen.

6. Kääpiövillakoira

Kivannäköinen ja -luonteinen rotu sekä sopisi myös hyvin agilityyn. Jotenkin en vain osaa nähdä itseäni villakoiran omistajana.

7. Japaninpystykorva

Jos pystykorvat eivät olisi niin kovia haukkumaan, olisin hyvinkin voinut miettiä tällaista.

8. Islanninlammaskoira

Tästä rodusta en tiedä paljoakaan, mutta tykkään ulkonäöstä eikä kokokaan ole liian suuri.

9. Schipperke

Sama kuin edellisellä, mutta tietysti kooltaan vielä pienempi. Taitaa tosin olla aika haukkuherkkä.

10. Belgianpaimenkoira groenendael 

Viimeisin, mutta ei vähäisin. Jos joskus päättäisin vaihtaa pois pikkukoirista ja haluaisin haastetta elämään, hankkisin tämän rotuisen koiran. Tämä muunnos pääsi listaan ihan ulkonäkösyistä.

---

Kuten perusteluista voi huomata, suurin osa roduista on päässyt listaan ihan sillä perusteella, että tykkään niiden ulkonäöstä. En ole paljoakaan jaksanut perehtyä eri koirarotuihin, kun ei ole ollut tarvetta. Ennen Linan tuloa ympärillä oli jonkin verran painostusta vaihtaa rotua, mutta uskon yhä, että harjakoirissakin on paljon potentiaalia kaikenlaiseen. Lisäksi pidän valtavan paljon harjakoirien luonteesta ja siitä, että ne eivät kiipeä pitkin seiniä, jos en ehdi tehdä pitkää lenkkiä ja aktivointia. Ja tietysti ulkonäkö on puuterihuiskuilla suuri plussa. :)

Ei kommentteja: