sunnuntaina, helmikuuta 28, 2016

Javalla jälleen haimatulehdus

Terveyshuolet koettelevat nyt oikein kunnolla, jopa niin vakavasti, että olen tämän viikon aikana joutunut miettimään mahtaako tämä kolmen koiran lauma olla enää kasassa loppuvuonna.

Kaikki alkoi viime sunnuntaina. Ensin löysällä oli Tilda ja heti perään Java, jotka molemmat pyysivät erikseen ulosmenoa aamupäivästä. Iltapäivällä kumpikin vaikutti kuitenkin ihan hyvinvoivalta, joten jatkettiin normaalisti, tosin Tildan kohdalla menin vielä tekemään illasta ruokamuutoksen nappulasta raakaan. Ruokamuutos tietenkin tarkoitti, että se mikä oli aiemmin löysää, vaihtui maanantaina ripuliksi. Huh, kuinka tyhmä sitä voikaan olla! Myös Java alkoi ripuloida maanantaina ja iltavuorosta palattuani makuuhuoneen matto ja yksi pedeistä oli sotkussa.

Maanantai-iltana Java ja Tilda pitivät pienen paaston ja tiistaina vaihtoivat kevennettyyn ruokavalioon ja pieniin annoksiin. Lisäksi aloitin molemmille tiistaina Promax-kuurin. Tildan ripuli loppui nopeasti ja vahingosta viisastuneena vaihdoin takaisin raakaruokaan maltillisesti. Tällä hetkellä Tilda voi hyvin, mutta jatkaa yhä Inupekt Fortea.

Javan kohdalla ripuli oli paljon pahempi kuin Tildalla ja verta tuli mukana joka kerta enemmän tai vähemmän. Tiedossa on, että veren tulo johtuu suolen ärtymisestä, mutta silti sen määrä alkoi kauhistuttaa. Pelkäsin, että Java kuivuu ja kunto romahtaa, joten soitin Hakametsään tiistai-iltapäivänä ja ajan saimme heti keskiviikkoaamuun. Tiistai-iltana näytti hetken aikaa, että tilanne olisi paranemaan päin, mutta ti-ke välisenä yönä sain taas juosta Javan kanssa kolme kertaa ulkona. Hakametsässä selvisi mistä oli kyse: Javalla oli taas haimatulehdus ja pikatesti näytti lipaasi-arvoksi yli tuhatta (viitearvo 0-125, rajatapaus 126-188).

Alkututkimuksen aikana, kun haimatulehduksesta ei vielä tiedetty, sovittiin, että Java jää Hakametsään pariksi tunniksi tiputukseen ja itse lähden kotiin. En ehtinyt olla kotona kuin hetken, kun Hakametsästä soitettiin, että Javan tulisi olla tiputuksessa koko päivä ja kotiinlähtö olisi vasta illalla. Olin itse menossa iltavuoroon, mutta onneksi Javalle järjestyi nouto (kiitos vielä siitä!). Kotiin Java tuli kanyyli teipattuna kiinni tassuun, sillä tiputukseen piti palata torstaina. Nesteytyksen lisäksi Java sai tiputuksessa antibioottia ja pahoinvoinninestolääkettä.

 Java ja kanyyli keskiviikkoiltana (pallo piti hakea, vaikkei sillä jaksanutkaan leikkiä)

Torstaiaamuna vein Javan aamusta Hakametsään ja palasin iltapäivällä takaisin Nelen ja Tildan kanssa, koska olin jo aiemmin varannut Nelelle ajan sydänkontrolliin. Nelenkään viikko ei ole ollut ongelmaton, sillä maanantaina jouduin antamaan Nelelle kahdesti Litalginia vatsakramppeihin, jotka jatkuivat lievinä koko päivän. Puhuinkin aiheesta paljon eläinlääkärin kanssa, koska satunnaisia vatsaongelmia lukuun ottamatta Nele on nyt ollut todella pirteä ja reipas. Nele tuntuu myös nukkuvan rauhallisemmin, joten sydänlääkitys on varmasti hyvä juttu, vielä kun vain saataisiin vatsavaivatkin pois. Eläinlääkäri arveli Nelellä olevan närästystä, jota olen itsekin epäillyt. Kotiutusohjeeksi sain ruokkia Neleä kolme kertaa päivässä tasaisin väliajoin ja antaa Antepsinia puolituntia ennen ruokaa. Ensin kolme kertaa päivässä viikon ajan ja sen jälkeen kahdesti päivässä kahden viikon ajan. Sen jälkeen pitäisi olla yhteyksissä Hakametsään Nelen vatsan voinnista, seuraava sydänkontrolli sen sijaan menee puolen vuoden päähän.

Java sai lääkkeeksi lyhyen Antepsin kuurin ja suolistoantibioottia. Vähärasvaista ruokavaliota pitää jatkaa tiukasti, mitään ylimääräistä ei saa antaa. Varsinainen haimatulehdustesti antoi lipaasi-arvoksi 720 (viitearvo alle 200, rajatapaus 200-400, yli 400 haimatulehdus) ja kontrolliin pitää mennä viikon päästä.

Nelen vointi on ollut eläinlääkärireissun jälkeen hyvä eikä vatsan kurinaa tai vatsakramppeja ole ollut. Myös Java voi tilanteeseen nähden hyvin, tosin on taas pelottavan laiha eikä ulkoilu oikein meinaa innostaa. Eikä tarvitsekaan, kunhan nyt käy asioillaan. Pikkuhiljaa olen nostanut Javan ruokamäärää ja alkanut palautella RC:n Gastro-Intestinal Low Fat-nappulaa ruokavalioon. Aiemmin yritin ko. ruoan ohella syöttää Javalle Hau Haun kana-riisinappulaa, jossa rasvaa on 13%, mutta tiedä sitten oliko se juuri syynä tähän haimatulehduksen uusiutumiseen. Päivä kerrallaan mennään nyt eteenpäin ja työ tuo oman haasteensa koirien ruokintaan, sillä kolmen ruokailukerran toteuttaminen ei vain aina millään onnistu. 

Ja jotta viikko olisi oikein täydellinen, sairastuin vielä itsekin flunssaan.

Ei kommentteja: