lauantaina, syyskuuta 05, 2015

Viikko Lapissa

Viime vuoden Utsjoen matka jätti kipinän palata takaisin Lappiin, joten tänä vuonna kesälomasuunnitelmat olivat hyvin selvät. Torstaina 20.8. heti töistä päästyäni pakkasin koirat ja tavarat autoon. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Hervannassa, jonne Java jäi puoleksitoista viikoksi hoitoon. Alun perin en tiennyt montako koiraa reissuun olisi lähdössä, joten sen takia hankin varmuuden vuoksi passit kaikille. Oli kuitenkin erittäin hyvä, että Java sai mahdollisuuden jäädä pois, sillä luulen, että matkustaminen olisi ollut kovin stressaavaa Javalle.

Torstain toinen pysähdyspaikka oli Kankaanpää, josta perjantaiaamuna aloitimme pitkän ajomatkan kohti Hailuotoa. Reissuun lähtivät itseni, vanhempieni ja veljeni lisäksi myös Nele ja Tilda. Hailuodossa yövyimme pienessä mökissä aivan meren rannalla.

Koirat matkustivat takapenkillä autovaljaissa

Pysähdyttiin Kauhavalla

Odotellaan Hailuodon lauttaaTaustalla Hailuodon majakka

Lauantaina matka jatkui heti aamusta kohti varsinaista majoituspaikkaamme Levillä. Siellä meitä vastassa oli varsin kiva "mökki" eli rivitalon päätyasunto. Asunnossa oli ylä- ja alakerta, mutta toisin kuin Utsjoella olivat portaat täällä liian haastavat koirille. Sainkin majoittua koirien kanssa alakertaan omaan huoneeseen. Sunnuntaina otettiin automatkailun suhteen rauhallisemmin ja käytiin Muoniossa, Äkäslompolossa ja Ylläksellä.

Kahvitauko Kukkolankoskella TorniossaKolme ihmistä ja yksi pieni koira (pysähdys Pellossa)

Poroja sai varoa, kuva matkalta Muonioon

Ylläksen huipulle mentiin jännittävällä gondolihissillä


Ylläksen huipulla


Maanantaina lähdettiin uudestaan Tornion suuntaan tarkoituksena käydä Haaparannassa. Matkalla pysähdyimme Aavasaksalle, jossa oli hienojen maisemien lisäksi koiraystävällinen ruokapaikka. Iltapäivästä olimme perillä Haaparannassa, joka oli ensimmäinen pidempi vierailu Ruotsin puolella. Olin saanut vinkin, että paikalla olisi sekä Fjällrävenin että Haglöfsin Outlet-myymälät ja tottakai ne piti etsiä. Haglöfsin myymälästä lähtikin mukaan kassillinen tavaraa, joista suomalaisessa urheilukaupassa olisi todennäköisesti saanut maksaa tuplasti enemmän. Toinen pidempi vierailu Ruotsiin tehtiin heti tiistaina, jolloin suuntana oli Jällivaara (Gällivare) ja Malmivaara (Malmberget). Koirille nämä päivät tarkoittivat jälleen kerran pitkiä matkoja autossa ja lyhyitä lenkkejä siellä täällä.

Aavasaksan Paviljonki (myös koirat sai viedä sisälle)
Vanha kivisilta Jällivaarassa

Malmivaaran kirkko


Keskiviikkona kaikki olivat väsyneitä autossa istumiseen ja vietettiinkin päivä Levin maisemissa. Koirat saivat kunnon lenkin paikallista pururataa pitkin eikä yleensä innokas Tildakaan jaksanut nousta sohvalta ylös, kun valmistauduimme illasta lähtemään Levin huipulle. Koirat saivat jäädä lepäilemään mökille. Levin huipulla oli sen verran tuulista, että alkoi kaivata sormikkaita, kun taas pari päivää aiemmin Ylläksellä mentiin kevyesti t-paidassa. Sään viileneminen oli kuitenkin hyvä asia, sillä alkuviikon lämpimät päivät olivat haastavia koirien kanssa, kun lyhyetkin kävelymatkat läkähdyttivät eikä koiria voinut jättää keskenään autoon ihmisten ruokailun ajaksi.


Levin huipulla


Torstaina oli taas aika autoilla enemmän ja tällä kertaa suuntana oli Kilpisjärvi. Tarkoituksena oli hypätä Malla-laivan kyytiin ja käydä kolmen valtakunnan (Suomen, Ruotsin ja Norjan) rajalla. Idea tähän löytyi kaverini blogista. :) Koiria laivakyyti epäilytti, mutta onneksi se ei kestänyt kuin puolisen tuntia ja paluumatkalla koirat olivat niin väsyneitä, että ottivat kiltisti nokoset lattialla. Laiturilta oli nimittäin kolmen kilometrin kävely rajapyykille ja parin tunnin päästä oleva paluukyyti varmisti sen, ettei matkalla madeltu. Varsinkin kun halusin ehtiä etsimään etenkin Norjan puolella olevan geokätkön..

Malla-laivan kyydissä


Ruska teki jo tuloaan pohjoiseen

Kolmen valtakunnan rajapyykki


Takaisin Kilpisjärvelle

Perjantai oli viimeinen kokonainen päivä Lapissa. Päiväseltään lähdettiin käymään Enontekiöllä ja matkalla pysähdyttiin Pallas-tunturille. Aluksi hieman mietittiin sen korkeimmalle huipulle, Taivaskerolle, kiipeämistä, mutta tihkusade ja kova tuuli saivat unohtamaan ajatuksen. Varsinkaan kun joku oli unohtanut koirien sadetakit mökille eikä ihmistenkään varustus ollut sateeseen sopiva... Käveltiin kuitenkin vanhalle Pallashotellille (sille mitä siitä oli enää jäljellä) asti. Iltapäivän koirat saivat tarkkailla sohvalta siivoamista ja pakkaamista, sillä lauantaina oli aika lähteä aamusta taas etelään. Jälleen tultiin yhden yöpysähdyksen taktiikalla ja tällä kertaa yöpymispaikkana oli hotelli Kajaanin keskustassa.

Sumuinen matka kohti vanhaa Pallashotellia

Iltalenkki Kajaanin linnalleTällä matkalla auton mittariin kertyi 4555 kilometriä, matkan varrella näkyi huimasti enemmän poroja kuin Utsjoen reissulla (laskettiin noin 150 tiellä / tien varressa ollutta poroa) ja geokätköjä löytyi 87. Itä-Lappia lukuun ottamatta Lapin tiet alkavat nyt olla nähtyjä ja seuraavaksi haaveissa olisikin ottaa rinkka selkään ja suunnata vaeltamaan.

Tilda oli aivan erinomainen matkakumppani: nukkui tyytyväisenä autossa, lähti reippaasti ulkoilemaan ja söi koko reissun ajan normaalisti. Neleä matkustaminen stressasi enemmän ja noin puolivälissä reissua syöminen alkoi jäädä välistä. Autossakaan Nele ei ota niin rennosti kuin Tilda. Kotona Tampereella olimme maanantaiaamuna ja siitä asti on otettu aika rennosti, sillä kaikki koirat ovat olleet selvästi väsyneitä lomailusta. Ehkä vähän omistajakin. :)

Ei kommentteja: