keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2015

Tilda steriloitiin

Viime keskiviikkona vein Tildan sterilisaatioon. Tämä toimenpide on ollut suunnitelmissa jo Tildan lokakuisista juoksuista asti ja eläinlääkäriaikakin varattiin reilu kuukausi sitten.

Sterilisaatio tehtiin tähystyksenä Animagissa ja pyysin, että he samalla vilkaisevat myös Tildan tassun tilannetta. Tassu oli pientä turvotusta lukuun ottamatta kunnossa ja ohjeeksi sain syöttää aiemmin määrätyn antibioottikuurin loppuun. Tilda vietti eläinlääkärissä yhteensä kolmisen tuntia ennen kuin sain soiton hakea pikkuneiti kotiin.


Olen kuullut tähystysmenetelmästä paljon hyvää ja halusin kokeilla sitä nyt Tildan kanssa, varsinkin kun en itse juurikaan olisi vahtimassa koiria kotona toipilasaikana. Sterilisaatio meni Tildan osalta kaikin puolin hyvin eikä kohdussa tai munasarjoissa todettu mitään poikkeavaa. Haavat suljettiin sulavalla tikillä ja 7-10 päivää täytyy käyttää kauluria. Kipulääkettä tuli antaa vain 2-3 päivää, tosin itse annoin neljä päivää. Lenkkeily on parin viikon ajan rauhallista hihnakävelyä, sen jälkeen voinee palata takaisin normaaliin.

Haavat leikkauspäivänä


Keskiviikkoillan Tilda vain nukkui. En edes yrittänyt viedä pikkuneitiä ulos asioilleen, kun vaikutti sen verran väsyneeltä. Ulos mentiin vasta torstaiaamuna ja silloin Tilda onneksi kävikin heti pissalla. Aluksi lenkit olivat lyhyitä käyntejä kerrostalon takapihalla ja pieni lenkki edestakaisin läheiselle tielle, mutta pikkuhiljaa matka piteni lähistön lyhyisiin ympyrälenkkeihin. Ulkona Tilda menee välillä vähän liiankin reippaasti, mutta tätä se on ollut jokaisen koiran kanssa sterilisaation jälkeen: minä yritän hidastaa ja koira kiskoo innolla eteenpäin. Pitkät työpäivät ovat varmistaneet sen, että myös Java ja Nele ovat joutuneet tyytymään paljon normaalia lyhyempiin lenkkeihin. Toisaalta äitini saapui perjantaina vahtimaan koiria viiden päivän ajaksi, joten yksin koirat eivät ole joutuneet olemaan. Tämä järjestely mahdollisti Javan ruokkimisen kolme kertaa päivässä sopivilla aikaväleillä ja on harmillista, etten itse pysty nyt millään toteuttamaan samaa (pitäisi olla ruokinta-automaatti, joka napsahtaisi päälle tiettynä kellonaikana).

Kyljistä leikattiin karvat pois isolta alueelta

Kolme päivää leikkauksesta

Nyt sterilisaatiosta on viikko. Haavat ovat parantuneet hyvin ja kaulurin ajattelin jättää pois perjantai-iltana. Oli aivan itsestäänselvyys steriloida Tilda heti, kun mahdollista ja kävi erittäin hyvä tuuri, että se mahdollisuus tarjoutui näin pian! Nyt kesä ja koko loppuelämä voidaan viettää ilman minkäänlaisia juoksumurheita. Olen aina ollut sitä mieltä, että jalostukseen käyttämättömät koirat pitäisi leikkauttaa ja Linan kohtalo vain vahvisti mielipidettäni entisestään. Liian pitkään tuli silloin laitettua asioita juoksujen alkamisen tai loppumisen tai välikauden piikkiin. Enää en tee sitä virhettä yhdenkään koiran kanssa.

Viikko leikkauksesta

Tähystyssterilisaatio Animagissa maksoi 603 euroa, puolet enemmän kuin Nelen perinteinen sterilisaatio Hakametsässä vuonna 2009.

Ei kommentteja: